Oven en (combi)magnetron

Bron: http://www.milieucentraal.nl

Oven

Fornuizen hebben een kookplaat en een oven. Allebei kunnen ze werken op gas of elektriciteit. Veel fornuizen hebben naast de gaskookplaat een elektrische oven. Ook voor ovens geldt dat elektriciteit meer energie verbruikt dan gas. Een gasfornuis met gasoven is het zuinigst met energie.

Een gasfornuis met een elektrische oven is een goede tweede omdat de oven niet zo vaak gebruikt wordt. Een elektrische heteluchtoven heeft naast een elektrisch verwarmingselement, een ventilator die de hete lucht gelijkmatig verspreidt door de oven.

  • Voordeel: doordat de hele oven gelijkmatig verwarmd wordt, kunnen er meerdere gerechten tegelijk klaargemaakt worden.
  • Nadeel: De ventilator kost extra energie, en de bak- of braadtijd wordt ook wat langer.

Magnetron

Een magnetron produceert onzichtbare microgolven die vocht in de etenswaar opwarmen. De microgolven dringen twee tot drie centimeter diep het voedsel binnen. Etenswaar met veel (kook)vocht kost meer energie om op te warmen, dan producten met weinig vocht.

  • Voordeel: bespaart tijd en energie bij kleine (tot zes centimeter dikke) voedselpakketten.
  • Nadeel: als magnetron wordt gebruikt om mee te koken, dan zijn andere kooktoestellen zuiniger.

Combimagnetron

Dit apparaat is een grill, een heteluchtoven en magnetron in een.

  • Voordeel: als de oven en magnetron tegelijkertijd ingezet worden, halveert de bereidingstijd.
  • Nadeel: niet geschikt voor grotere hoeveelheden

Water koken

Voor het koken van water is de waterkoker ongeveer even zuinig als het gasfornuis. Het koken van water in de magnetron kost de meeste energie.

Het gebruik van elektriciteit is vaak minder efficiënt dan het gebruik van gas, doordat in de centrale energie verloren gaat. Maar een waterkoker heeft als voordeel dat die geen doorkooktijd heeft en direct afslaat als het water kookt. Een magnetron verbruikt ongeveer twee keer zoveel energie als een waterkoker, om dezelfde hoeveelheid water aan de kook te krijgen.

Sluipverbruik bij koken

Elektrische ovens, magnetrons en sommige andere keukenapparaten verbruiken ook stroom als ze in stand-by staan, bijvoorbeeld voor een beeldschermpje of klok. U kunt energie besparen door de stekker uit het apparaat te halen als het niet in gebruik is. Met inbouwapparatuur is dat alleen niet altijd mogelijk.

Sluipverbruik kan oplopen van jaarlijks 8 kWh voor een keramische kookplaat, tot 27 kWh voor een combimagnetron (EnergieNed, 1999). Als een combimagnetron een week ongebruikt stand-by staat, gebruikt die een halve kWh. Dat is net zoveel energie als het kost om een cake te bakken.