Inspiratie

Alles over een betonlook keukenblad

Je keukenblad is een echte blikvanger in de keuken, maar is daarnaast ook het onderdeel van je keuken dat je waarschijnlijk wel het vaakst gebruikt. Het moet dus praktisch zijn en een bepaalde uitstraling hebben die bij de rest van je interieur past. Lees verder om te ontdekken of een betonnen keukenblad jouw ideale keuze is.

Keukenstijl

Om te bepalen of een betonnen of betonlook keukenblad past bij jouw keuken is het goed om na te gaan of dit matcht met deze stijl. Een betonlook blad past perfect bij verschillende kleuren en materialen en staat hartstikke goed in een industriële keuken. Maar ook allerlei andere keukenstijlen maak je net iets stoerder met dit blad. Denk bijvoorbeeld aan een houten, witte of zwarte keuken.

Keukenblad op maat

Vind jij je keuken nog prima, maar wil je enkel een nieuw keukenblad? Denk daarbij ook eens aan een betonlook optie. Wel is het zo dat er voor een bestaande keuken meestal gekozen moet worden voor een blad op maat, omdat de plekken van het fornuis en de spoelbak al vast staan. Wanneer je aparte maten of wensen in je keuken hebt is het vaak ook nodig om voor maatwerk te gaan. Dit is echter vaak wel een stuk prijziger dan de standaard bladen, dus duik zeker even in de opties om uit te vinden of je hier niet toch mee uit de voeten kunt. Bij een keukenblad op maat heb je daarentegen wel gegarandeerd een uniek blad.

Alternatief

Naast een echt betonnen keukenblad heb je ook een alternatief met een gunstiger prijskaartje. Dit betonlook aanrechtblad wordt gemaakt van goedkoper materiaal dat wordt behandeld met betonstuc of een beton cire toplaag. Hierdoor creëer je de uitstraling van echt beton, maar het is goedkoper en lichter qua gewicht. Bij deze kunststof variant betaal je gemiddeld 300 euro per vierkante meter, terwijl het echte beton al snel op 700 euro zit. Een betonlook blad valt hier afhankelijk van de variant tussenin.

Achterwand

Iets wat naadloos bij je keukenblad moet aansluiten is de achterwand. Je kunt ervoor kiezen om de achterwand in hetzelfde materiaal te doen als het blad. Dit vormt een rustig en strak geheel, maar het is uiteraard ook mogelijk om voor een ander materiaal te gaan zoals keramieken of stenen tegels, glas of muurverf. Houd er bij de keuze van het materiaal net als bij de praktische keuze van je aanrechtblad wel rekening mee dat er regelmatig spetters en ander vuil op kunnen komen.

Onderhoud betonlook keukenblad

Heb je besloten om voor betonlook te gaan? Dan is het onderhoud hiervan wel degelijk anders dan bij echt beton. Een betonlook blad onderhoud je net als kunststof en is vrij onderhoudsarm. Gebruik dagelijks een vochtige doek met eventueel wat allesreiniger. Ook is het aan te bevelen om eens in de zoveel tijd het materiaal te onderhouden met de set OHSET D voor een duurzamer plezier. Bij hardnekkige vlekken of kalk is het mogelijk om dit met wat spiritus of wasbenzine te verwijderen. Vergeet niet om dit goed na te spoelen en gebruik vooral geen schuurmiddelen of -sponsjes voor het behoud van je toplaag. Wanneer deze toch is beschadigd, kun je deze opnieuw impregneren.

Formaat werkblad

Misschien heb je al allerlei ideeën over een extra grote spoelbak, koelkast, fornuis of kastenwand, maar denk ook eens aan de hoeveelheid werkruimte die je minimaal nodig hebt. Bij een beperkte ruimte gaan grotere opties namelijk vaak ten koste van je werkvlak. Toch is dit echt essentieel tijdens de bezigheden in de keuken, al helemaal als je met meerdere personen tegelijk kookt. Wanneer je in de breedte geen extra centimeters meer hebt om voldoende werkruimte te creëren is het een overweging waard om het werkblad extra diep te bestellen. Dat wil zeggen een werkblad dat dieper is dan de gemiddelde 80cm. Voordeel daarvan is dat je ook niet zo snel je hoofd stoot aan de keukenkastjes of dat je juist voor extra diepe en dus grote kasten kunt kiezen met meer opbergmogelijkheid.

Hoogte aanrechtblad

Om ergonomisch verantwoord in je keuken te kunnen werken en optimaal te kunnen genieten is de juiste hoogte van het aanrechtblad erg belangrijk. Een te hoog blad zorgt voor opgetrokken schouders en mogelijk nek- en schouderklachten. Ook een te laag blad is niet goed voor je lichaamshouding. Standaard is een blad rond de 92cm, bij uitstek geschikt voor mensen tussen de 170 en 180cm. Wanneer je kleiner of groter bent is het een optie om het aanrechtblad hierop aan te passen voor comfortabeler kookplezier. Houd hierbij wel rekening met de dikte van het blad. Om de ideale hoogte te bepalen houd je je armen langs je lichaam en in een hoek van 90 graden. Je armen horen bij een juiste hoogte tussen de 15 en 25cm boven het werkblad uit te komen.