Inspiratie

Alles over een U-keuken

Een U-vormige keuken is een heerlijke veelzijdige keuken waarin je letterlijk veel kanten op kunt. Deze compacte optie is ideaal als je graag alles binnen handbereik wil hebben. Praktisch en efficiënt zijn dus absoluut woorden die goed bij deze opstelling passen. Dus nu rijst de vraag of deze optie ook voor jou de perfecte keuze is?

Hoeken benutten

Een U-keuken kenmerkt zich door de U-vorm in de opstelling van de keuken, waardoor maar liefst drie zijden van de ruimte ingevuld zijn. Hierbij worden de hoeken van het huis lekker efficiënt benut en daar houden veel mensen wel van. De hoeken van een ruimte worden vaak niet optimaal gebruikt, maar met een U-keuken is dit een heel ander verhaal en kan je dit juist wel doen. Er zijn verschillende opties mogelijk om ook deze hoekruimte in je keuken een maximale invulling te geven met bijvoorbeeld een draaicarrousel voor je pannen of keukengerei.

Extra opbergruimte

Je zult er versteld van staan, maar een U-keuken heeft verrassend veel opbergruimte. In de diverse kasten zowel aan de boven- als onderkant, maar ook in lades kun je zeker weten al je servies, keukengerei en pannen kwijt.

Verschillende vormen

De drie zijdes van de keuken kun je indelen naar eigen wens. Je kan bijvoorbeeld gaan voor een standaard keukenblok, maar kunt er ook voor kiezen om één zijde om te toveren in een kastenwand of bar. De traditionele variant grenst met alle drie de kanten tegen een wand, maar wanneer dit niet mogelijk of gewenst is dan is het uiteraard ook een optie om de vrije zijde in te richten als bar. Dit zorgt bovendien voor een nog gezelligere sfeer in de keuken, doordat je deze steeds meer richting een woonkeuken trekt. Wanneer je een hele grote ruimte hebt voor je keuken zou je er ook nog aan kunnen denken om deze uit te breiden met een extra kookeiland voor extra werk- en opbergcapaciteit.

Voorproefje

Bij een U-keuken heb je best veel ruimte nodig, dus is het van tevoren handig om zeker te weten dat je die ruimte ook hebt en of je genoeg bewegingsvrijheid overhoudt. Om daar nog een beter beeld van te krijgen heeft Keuken Kampioen speciaal voor jou een 3D ontwerptool ontwikkeld waarin jij je eigen keuken vorm kan geven. Een ideale manier om alvast even te proeven aan hoe het er straks uit komt te zien en om uit te vinden welke extra dingen eventueel nog mogelijk zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan plek voor inbouwapparatuur. Wanneer je een beperkte ruimte hebt voor deze keuken kunnen slimme opbergoplossingen en gecombineerde keukenapparatuur een goede uitkomst bieden om ruimte te besparen. Maar het ontwerpen is ook een manier om de locatie van je keuken en kastjes te bepalen. Zo is het bijvoorbeeld fijn om het werkblad van je keuken te plaatsen onder een raam. Hierdoor kun je lekker naar buiten kijken tijdens het kokkerellen en je hebt gelijk een goede lichtinval.

Persoonlijke stijl

Heb je besloten dat het een U-keuken gaat worden? Dan begint het uitzoekwerk pas echt, want er zijn hierbij heel veel verschillende opties mogelijk. Van een landelijke klassieke of moderne keuken tot een houten of kunststof keuken in verschillende kleuren. Daarnaast zijn er nog allerlei andere opties voor verschillende materialen aan werkbladen en de keuze voor een matte of glanzende afwerking. Vrijwel alles is mogelijk om jouw uiteindelijke droomkeuken neer te zetten.

Kosten U-keuken

Ben je benieuwd wat jouw ideale U-keuken kost? Dan is daar zonder te weten wat je wensen zijn niet zo eenvoudig een antwoord op te geven. Wil je graag ontdekken wat past binnen je budget, doe naast de 3D ontwerptool dan ook eens een budgetcheck om te onderzoeken of de keuken die aan al je wensen voldoet binnen je budget past. Handige hiervan is dat je heel eenvoudig per onderdeel kan zien welke kosten dit met zich meebrengt. Heb je niet een heel groot budget? Houd er dan rekening mee dat kasten vaak goedkoper zijn dan lades. En ook wat materialen betreft zijn er verschillende kunststof alternatieven voor bijvoorbeeld hout, beton of natuursteen.