Keuken indeling tips nodig? Daar kan Keuken Kampioen je bij helpen. Ontdek hoe je jouw keuken zo efficiënt en praktisch mogelijk kunt indelen en inrichten. In deze blog lees je onder andere meer over slimme oplossingen, links- en rechtshandigheid, loopafstand in de keuken, de keukendriehoek en voor- en nadelen van de indeling van verschillende keukenopstellingen. Benieuwd naar alle keukeninrichting tips? Lees dan verder en laat je inspireren!
Of het nu gaat om de indeling van de keuken of de keuken inrichten, tips kun je altijd gebruiken. Zo zijn er een aantal zaken om vooraf rekening mee te houden. Afhankelijk van of je links- of rechtshandig bent, bepaal je bijvoorbeeld naar welke kant de keukenkastjes en de koelkast moeten openen. Voor rechtshandigen is dat naar links en voor linkshandigen precies andersom. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een efficiënte indeling, die de loopafstand in de keuken minimaliseert. Denk aan opbergruimte bij de vaatwasser, werkruimte rondom de kookplaat en de pannenlade vlakbij het kookgedeelte. Bovendien geldt: hoe kleiner de ruimte, hoe minder loopafstand. Wel is het van belang om bij bepaalde opstellingen rekening te houden met afstand tussen keukenelementen. Over deze opstellingen, de keukendriehoek en de keuken indeling geven we je meer tips in de rest van deze blog.
Bij de indeling van de keuken zijn tips over de keukendriehoek misschien wel het belangrijkst. De keukendriehoek of werkdriehoek betreft het kookgedeelte, de spoelbak en de koelkast. Dit zijn de keukenelementen waartussen je het meeste beweegt. Het is daarom belangrijk om de werkdriehoek compact te houden. Voor een efficiënte indeling is het belangrijk dat de afstand tussen deze drie elementen maximaal zes meter is. Wanneer je geen driehoek kunt creëren, bijvoorbeeld bij een rechte keuken, is het belangrijk om deze afstand aan te houden als richtlijn. Een keuken met hoeken of meerdere keukenblokken, zoals een hoekkeuken, U-keuken, parallelkeuken of eilandkeuken, zijn meer geschikt voor een efficiënte indeling van de keukendriehoek.
De opstelling is bepalend voor de indeling van de keuken. Zo heeft ook iedere keukenopstelling zijn voor- en nadelen. Deze lichten we voor je toe en daarbij we geven bijpassende keuken indeling en interieur tips per keukenopstelling. Zo ontdek je welke indeling voor jou het meest geschikt is.
De rechte keuken is een compacte opstelling die past in vrijwel iedere ruimte. Doordat de keuken relatief klein is, is de afstand tussen de verschillende keukenelementen per definitie ook korter. Anderzijds is een efficiënte indeling van de werkdriehoek niet mogelijk, omdat deze keuken geen hoeken of andere keukenblokken bevat.
De hoekkeuken of L-keuken is een van de meeste praktische keukenopstellingen. Je kunt een hoekkeuken op diverse manieren indelen en kiezen voor een efficiënte inrichting. Ondanks dat deze opstelling meer ruimte vraagt dan de rechte keuken, past het nog steeds heel goed in kleinere ruimtes. Ontdek hier meer tips voor een kleine keuken.
De U-keuken is misschien wel de meest geschikte keukenopstelling voor een efficiënte werkdriehoek. Je kunt namelijk aan alle drie de zijden één keukenelement plaatsen. Daarnaast profiteer je ook van extra veel werk- en opbergruimte in deze keuken.
De parallel keuken biedt verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor twee rechte keukenblokken tegenover elkaar of één keukenblok en één kastenwand. Belangrijk voor de indeling is om in ieder geval de kookplaat en spoelbak aan dezelfde zijde te plaatsen. Deze keukenelementen gebruik je namelijk vaak tegelijkertijd.
De T-keuken is een relatief ‘nieuwe’ keukenopstelling. In veel gevallen staat een schiereiland haaks op een recht keukenblok. Deze veelzijdige opstelling is op talloze manieren efficiënt in te delen. Dat komt doordat je verschillende hoeken en keukenblokken hebt. Een slimme indeling is bijvoorbeeld om de kookplaat en spoelbak gezamenlijk in het eiland te verwerken.
De eilandkeuken leent zich ook uitstekend voor diverse, praktische indelingen. Zo kun je gaan voor een kookeiland, een spoeleiland of alleen een werkeiland. Eilandkeukens worden vaak gecombineerd met een ander keukenelementen, zoals een kastenwand, rechte keuken of hoekkeuken. Dat biedt allerlei mogelijkheden voor een efficiënte indeling en je houdt ook nog eens erg veel werk- en opbergruimte over.
Wil je graag meer handige tips die van pas komen bij een keuken ontwerpen of inrichten? Maak een afspraak in een showroom bij jou in de buurt. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek brengen onze keukenspecialisten jouw wensen in kaart. Bovendien helpen onze deskundige adviseurs je graag persoonlijk met al jouw vragen, voorzien je van extra keuken indeling tips en denken mee in slimme oplossingen voor jouw keuken.