Kiest u voor een gas- of inductiekookplaat?
Kiezen voor gas of inductie

Kiest u voor een gas- of inductiekookplaat?

Ontdek hier meer over de verschillende eigenschappen van beide types kookplaten. Met deze uitleg kunt u gemakkelijk een keuze maken.

De verschillen tussen een gas- en inductiekookplaat

Bent u op zoek naar een nieuwe kookplaat en twijfelt u tussen koken met gas of inductie? Denk dan goed na over de verschillende eigenschappen en de voor- en nadelen van beide types kookplaten. Om de keuze voor u te vergemakkelijken, zetten we de verschillen op een rijtje.

 
Koken op gas

Koken op gas is nog steeds de meest traditionele manier van koken. De belangrijkste kenmerken van een gaskookplaat staan hieronder opgesomd:

Aanschaf: een gaskookplaat behoort tot de goedkopere kookplaten. Ook is gas zeer energiezuinig en daardoor goedkoop op de lange termijn.

 ✓ Installatie: voor de installatie is een gasaansluiting nodig, die bijna altijd aanwezig is in iedere keuken.

Veiligheid: er is sprake van open vuur, wat als onveilig gezien kan worden. In de praktijk valt dit echter wel mee.

Schoonmaak: omdat de kookplaat warm blijft, is er kans op inbranding wat het schoonmaken wat lastiger kan maken. Ook moet u om de gaspitten heen schoonmaken. Tegenwoordig zijn er echter glazen oppervlakken verkrijgbaar, waardoor schoonmaken gemakkelijker wordt.

Mogelijkheden: u kunt voor extra veel pitten kiezen wanneer u vaak uitgebreid kookt. Bovendien kunt u kiezen voor een wokbrander wanneer u graag wokt.

 
Inductiekookplaten

Naast koken op gas wordt er tegenwoordig ook veel gekookt met inductie. Een inductiekookplaat genereert een magnetisch veld. Wanneer een pan op de plaat wordt gezet, wordt de onderkant van de pan warm. Hieronder ziet u de belangrijkste kenmerken:

Aanschaf: de keuze voor inductie kan wat duurder uitvallen door extra installatiewerk. Bovendien heeft u speciale pannen nodig die geschikt zijn voor inductie.

Installatie: voor de installatie is een speciale elektrische aansluiting nodig. Een inductiekookplaat wordt op twee fasen aangesloten waar vaak een dubbele groep voor nodig is.

Veiligheid: koken met inductie is erg veilig omdat de kookplaat niet direct zelf wordt verwarmd. Zo kunt u niet snel uw vingers verbranden aan de kookplaat wanneer de pannen verwijderd zijn.

Schoonmaak: de gladde glasplaat is gemakkelijk schoon te maken. De etensresten kunnen er eenvoudig afgeveegd worden.

Mogelijkheden: wanneer u kiest voor koken met inductie kunt u vaak gebruik maken van handige functies. Denk hierbij aan kinderbeveiliging, een timer of een pauzefunctie. 

Hulp nodig bij uw keuze?

Kom langs in onze winkel waar we u graag voorzien van deskundig advies. Hier kunnen wij u nog veel meer vertellen over de belangrijkste verschillen tussen de types kookplaten zodat we samen de juiste keuze kunnen maken. Bovendien bieden wij de laagste internetprijs! 

Keuken Magazine

Nieuwe collectie 2019 in het gratis keuken magazine!

  • Heel veel voorbeeldkeukens 
  • Tips & trucs keukenontwerp
  • Stuur mij een keukenmagazine

Keukeninspiratie blog

Terug
Sluiten