Keuken Kampioen - Tips voor indeling van je keuken
Tips voor indeling van je keuken

Tips voor indeling van uw keuken

Wanneer u een nieuwe keuken gaat kopen, is het belangrijk dat deze er mooi uitziet en is voorzien van de apparatuur van jouw keuze. Maar het allerbelangrijkst is dat u hier prettig en efficiënt kunt werken, zonder dat u last krijgt van lichamelijke ongemakken! Wij vertellen u waar u op kunt letten en geven tot slot een aantal handige tips waar u bij de indeling van je keuken op moet letten.

Prettig werken in uw nieuwe keuken

Ergonomie zorgt ervoor dat de omgeving wordt aangepast aan de mens. In dit geval betekent het dat een keuken wordt samengesteld en ingericht op basis van uw werkwijze, lichaamslengte en voorkeuren. Ergonomie is volgens trendwatchers en designprofessionals de meest belangrijke trend op keukengebied.

Steeds meer mensen vinden het belangrijk dat een keuken ergonomisch is. Uit onderzoek onder consumenten blijkt dat zij met name veel waarde hechten aan een ideale werkhoogte. Ze verkiezen bovendien laden boven kasten. Maar er zijn nog meer manieren om het aangenamer werken te maken in uw nieuwe keuken!

Indeling

Kies een keukenindeling in vijf zones: bevoorraden, opbergen, spoelen en afval, voorbereiden en koken en bakken. Hierdoor hoeft u tijdens het koken weinig te bewegen en bent u minder tijd kwijt. Werkruimte zorgt ervoor dat er in uw nieuwe keuken genoeg ruimte is om (het woord zegt het al) te werken. Denk bijvoorbeeld aan ruimte rond de kookplaat, oven en spoelbak.

Keukenladen of kasten

Voldoende opbergruimte? Kies voor lades in plaats van kasten: hierdoor heeft u meer overzicht en kunt u gemakkelijk pakken wat u nodig heeft. Voor de bovenkant kiest u in plaats van kasten die zijlings openen voor kasten met klapdeurtjes. Zo is er een kleinere kans dat u uw hoofd stoot.

De hoogte van het werkblad

Zorg ervoor dat het werkblad zo hoog is dat u er met een rechte rug aan kunt werken. Wanneer u moet bukken of als het werkblad juist te hoog is kunt u rugklachten krijgen.

Apparatuur

Het is belangrijk dat u overal gemakkelijk bij kunt en zo weinig mogelijk hoeft te bukken. Kies bijvoorbeeld voor een iets hoger geplaatste vaatwasser en een Combi-magnetron of oven op armhoogte. Daarmee haalt u eenvoudig en veilig hete gerechten uit de oven. 

Graag een grote koelkast? Denk dan eens aan een Amerikaanse koelkast. Een Amerikaanse koelkast, ofwel side-by-side koelkast, is een brede koelkast met twee deuren naast elkaar. Er is dan een deel koelen en een deel vriezen. Vaak is dit type koelkast voorzien van extra's, zoals de mogelijkheid om gekoeld water te tappen of om ijsblokjes te maken. Uw adviseur kan u alles vertellen over de mogelijkheden om een Amerikaanse koelkast in uw keukenontwerp op te nemen.

Een kookplaat met een extra wokbrander? Als u vaak wokgerechten maakt is het zeker aan te raden een extra wokbrander te nemen. Hiermee houdt u voldoende ruimte over voor andere pannen tijdens het koken. Alles kan meegenomen worden in het ontwerp als u dit vooraf aangeeft. Geef uw wensen door aan de adviseur en hij houdt hier in het ontwerp rekening mee. 

Tips voor de ideale keukenindeling:

  • De juiste hoogte voor het werkblad berekenen? Ga rechtop staan met uw armen in een hoek van 90 graden. Meet de afstand van uw armen tot de grond en trek hier 12 centimeter vanaf. Dit is uw ideale werkbladhoogte.
  • Schrijf eens tijdens het koken op wat u onhandig of juist handig vindt aan uw huidige keuken. Zo krijgt u goed in beeld waar uw nieuwe keuken aan moet voldoen. Neem dit lijstje mee als uw op keukenjacht gaat.
  • Overweeg om te kiezen voor een werkblad met verschillende hoogtes. Met een iets lager kookgedeelte kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk in de pannen kijken.
Keuken Magazine

Nieuwe collectie 2018 in het gratis keuken magazine!

  • Heel veel voorbeeldkeukens 
  • Tips & trucs keukenontwerp

Keukeninspiratie blog

Terug
Sluiten