Er is niks zo vervelend dan te weinig verlichting in de keuken! Omdat genoeg licht zo belangrijk is, helpen wij hier je graag bij. Het zorgt immers niet alleen dat je het recept goed kunt lezen, maar bepaalt ook de sfeer! In deze blog vind je tips om te zorgen dat je bij het bereiden van je maaltijden genoeg licht om je heen hebt!
Wanneer je bij het ontwerpen van je keuken al rekening houdt met de verlichting en stroompunten, kom je later niet voor verrassingen te staan! Een goed lichtplan is erg belangrijk en helpt je optimaal te genieten van je nieuwe keuken.
Ook kun je bij de keukenopstelling rekening houden met de lichtpunten. Stel, je kiest voor een kookplaats met downdraft afzuiging, dan heb je geen afzuigkap met verlichting meer boven het fornuis. Dat is belangrijk om rekening mee te houden, voordat je zonder verlichting zit! Een optie voor verlichting bij een downdraft afzuiging is het plaatsen van spotjes. Deze kun je in het plafond hangen, maar ook in de bovenkastjes. Het ideale van spotjes is dat deze gedraaid kunnen worden naar de plek waar je de verlichting het meeste nodig hebt.
De bovenkastjes verdwijnen steeds vaker in de keukens, wat zorgt voor één plek minder om verlichting aan te hangen. Bedenk goed dat wanneer je geen bovenkasten wil, dat je alternatief stroompunt voor de verlichting moet kiezen. Heb je geen bovenkastjes? Denk dan aan een muurplank. De onderkant van deze plank gebruik je voor de verlichting, op de plank zet je decoratie of kookboeken.
Een hanglamp is een goede optie wanneer je een kookeiland hebt. Omdat een kookplaat met downdraft vaak wordt gecombineerd met een kookeiland, is juiste verlichting extra belangrijk. Met een hanglamp kun je zelf kiezen hoe hoog (of laag) je de lamp wil hangen en hoe fel het licht moet zijn. Omdat verlichting ook voor een deel de sfeer bepaald, is het zeker geen overbodige luxe om hier goed over na te denken.
De verlichting in de keuken kun je in 3 categorieën plaatsen: basislicht, functioneel licht en sfeerlicht. Basislicht is het licht dat je als eerste aandoet wanneer je de ruimte in loopt. Vaak is deze verwerkt in het plafond met spotjes. Daarnaast heb je functioneel licht. Omdat je in de keuken vaak met scherp materiaal werkt, is het van belang dat je goede verlichting hebt op de belangrijke plekken in de keuken, zoals het aanrecht en het fornuis. Als laatste kun je kiezen voor sfeerlicht. Deze verlichting is vaak zwakker dan het basis- en functioneel licht, maar creëert meer sfeer dan de anderen.
Voordat je begint met (ver)bouwen van de stroom- en lichtpunten, moet je weten wat je wil. In onze serie Binnenkijken bij kijken we bij tevreden klanten van KeukenKampioen. Doe hier inspiratie op en bekijk wat je allemaal met verlichting in de keuken kunt doen! Op zoek naar nog meer inspiratie? Bestel dan het gratis inspiratie magazine van KeukenKampioen en bekijk tientallen pagina’s vol met de nieuwste keukentrends en andere inspiratie!