Keuken Kampioen - Vijftien valkuilen bij het kopen van een keuken
Vijftien valkuilen bij het kopen van een keuken

Vijftien valkuilen bij het kopen van een nieuwe keuken

U gaat een keuken kopen en vraagt zich wellicht af: waar moet ik opletten en wat zijn de valkuilen? Heel begrijpelijk, want er komt nogal wat kijken bij de aanschaf van een nieuwe keuken. Keuken Kampioen geeft u graag advies en alvast 15 valkuilen waar u niet in moet vallen!

We delen vijftien aandachtspunten waar u op kunt letten wanneer u uw nieuwe keuken gaat uitzoeken. Eén ding is zeker: deze zaken gaan niet meer mis wanneer u bij het keukenontwerp met deze 15 zaken rekening houdt.  

1 Onvoldoende of te veel werkruimte

U wilt prettig in uw nieuwe keuken werken. Daarom is het belangrijk dat u voldoende werkruimte heeft. Hoeveel ruimte u precies nodig heeft, is afhankelijk van uw manier van koken. Kookt u graag uitgebreid? Zorg dan voor flink wat ruimte om te snijden, ingrediënten uit te stallen en bijvoorbeeld de vuile vaat te plaatsen. Kiest u juist vaak voor kant-en-klaar? Dan heeft u veel minder werkruimte nodig. 

2 Slechte indeling van de keukendriehoek

De keukendriehoek is de driehoek tussen de gootsteen, kookplaat en koelkast. Hier bent u het meest aan het werk. Voor het werkcomfort is het belangrijk dat de keukendriehoek niet onderbroken wordt. Bij keukens met een goede keukendriehoek heeft de driehoek een omtrek van minimaal 3 en maximaal 8 meter.

3 Geen goede verlichting

Gedimd licht mag dan heel gezellig zijn, echt handig is het niet tijdens koken. Wanneer u in de keuken werkt, is goede verlichting essentieel. Zo ziet u of het vlees al gaar is. En u hoeft niet bang te zijn dat u zichzelf in de vingers snijdt. Natuurlijk kunt u wel kiezen voor een combinatie van sfeer- én felle verlichting, bijvoorbeeld door middel van een dimmer.

4 Slechte ventilatie

U heeft het avondeten al een paar uur achter de kiezen, maar nog steeds ruikt het huis naar uw kookkunsten. Vervelend! Goede ventilatie door middel van een afzuigkap zorgt ervoor dat kookluchtjes snel en efficiënt worden afgevoerd. Binnen het uitgebreide assortiment afzuigkappen van Keuken Kampioen vindt u altijd een exemplaar dat dit klusje voor u klaart.

5 Ruimte onbenut laten

Zeker als u een kleine keuken hebt, is het zonde om ruimte onbenut te laten. Onze adviseurs vertellen u graag over de verschillende oplossingen waarmee u het meeste kunt halen uit uw keuken. Denk aan een hoekkast in een anders verloren hoek of bovenkasten of –planken die zorgen voor extra opbergruimte.

6 Verkeerd kleurgebruik

Steeds vaker is de keuken niet enkel een kookruimte, maar maakt deze echt onderdeel uit van uw woning. Het is dan belangrijk dat de kleuren van uw keuken passen bij die van de rest van uw huis. Keuken Kampioen helpt u graag bij het maken van een goede match. Misschien kunt u wanneer u een keuken gaat uitzoeken foto’s van uw woning meenemen, zodat u samen met de adviseur de juiste kleuren kunt kiezen.

7 Donkere keuken in kleine ruimte

Zorg er ook voor dat de kleur van uw keuken past bij de ruimte. In een kleine ruimte kunt u beter geen donkere kleuren kiezen. De ruimte oogt hierdoor namelijk nog kleiner. In een grote ruimte kan een donkere kleur juist weer wel heel mooi zijn.

8 Achterwand kookplaat of fornuis

Het is maar een klein onderdeel van uw keuken, maar wel een belangrijk onderdeel: de wand achter uw kookplaat of fornuis. Op deze wand kunnen tijdens het koken gemakkelijk vlekken ontstaan, die u op stucwerk maar moeilijk kunt wegvegen. Zonde! Een achterwand maakt het schoonmaken een stuk eenvoudiger. Kies uit vele mogelijkheden: van tegels tot een achterwand met dezelfde uitstraling als het werkblad.

9 Kookeiland in te kleine ruimte

Een kookeiland is mooi, maar het moet wel passen binnen de ruimte die u heeft. Bekijk daarom rationeel of dit het geval is. Is uw keukenruimte te krap voor een kookeiland? Kies dan liever voor een andere vorm keuken. Onze adviseurs kunnen u helpen om te kiezen voor een opstelling die perfect past binnen uw keukenruimte.

10 Niet goed nagedacht over de apparatuur

De apparatuur is een van de belangrijkste onderdelen van uw keuken. Kies deze daarom bewust. Welke apparatuur en welke functies hiervan gebruikt u het meest? Staat u het liefst urenlang te koken of gebruikt u vooral de magnetron om maaltijden op te warmen? Door uw apparatuur bewust te kiezen, voorkomt u dat u uiteindelijk met met apparatuur met te weinig opties blijft zitten of juist met te dure apparatuur met functies welke u nooit gebruikt. 

11 Te trendy ontwerp

Een trendy keuken is leuk, maar probeer hierin niet te ver te gaan. Felgekleurde of heel uitgesproken keukens vallen niet bij iedereen in de smaak. Hierdoor kunnen ze de verkoop van uw huis bemoeilijken. Bovendien kunt u zelf ook sneller uitgekeken raken op een te trendy keuken. Onze adviseurs helpen u graag om de laatste trends op subtiele wijze in uw keuken te verwerken.

12 Niet gedacht aan linkshandigheid

Wist u dat er rechts- en linkshandige keukens zijn? Wanneer in een rechte keuken de spoelbak links en de kookplaat rechts te vinden is, heeft u te maken met een rechtshandige keuken. Bent u links? Dan werkt het voor u waarschijnlijk gemakkelijker wanneer de spoelbak rechts en de kookplaat links is geplaatst.

13 Niet nagedacht over werkhoogte

Ben u groter of kleiner dan gemiddeld? Dan is het slim om de hoogte van het werkblad hierop aanpassen. Zorg ervoor dat het werkblad zo hoog is, dat u er met een rechte rug aan kunt werken. Wanneer u moet bukken of als het werkblad juist te hoog is, kunt u rugklachten krijgen.

14 Onvoldoende kastruimte

Tijdens het koken wilt u snel alle benodigdheden bij de hand hebben. Zorg daarom voor voldoende plaats voor kookgerei, servies, apparatuur en voorraad. Heeft u niet zoveel ruimte tot uw beschikking? Kies dan voor wandkasten of –planken en voor laden in plaats van kasten.

15 Vuilnisbak vergeten in te delen  

Stel u voor: uw mooie strakke keuken is helemaal af, maar u bent één ding vergeten: waar laat u de vuilnisbak? U kunt dit probleem voorkomen door vooraf een plaatsje voor de vuilnisbak te reserveren in een van de keukenkasten. Handig én mooi.

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Kom dan langs in één van onze showrooms. Onze adviseurs helpen u graag bij het ontwerpen van uw keuken en houden zeer zeker rekening met deze valkuilen. 

Keuken Magazine

Nieuwe collectie 2019 in het gratis keuken magazine!

  • Heel veel voorbeeldkeukens 
  • Tips & trucs keukenontwerp

Keukeninspiratie blog

Terug
Sluiten