14 valkuilen bij het kopen van een keuken

14 valkuilen bij het kopen van een keuken

Er komt nogal wat kijken bij het aanschaffen van een nieuwe keuken. Het is dan ook niet vreemd als je door de bomen het bos niet meer ziet. Een onvoordelige beslissing is daarom snel gemaakt. Bij Keuken Kampioen begrijpen we maar al te goed hoe vervelend het is om een verkeerde keuze te maken en hoe de gevolgen hiervan impact hebben op de nieuwe keuken. Daarom hebben wij hier veertien valkuilen op een rijtje gezet. Door deze punten in overweging te nemen, voorkom je keuzes waar je achteraf spijt van krijgt. Lees je met ons mee? 

1. Onvoldoende werkruimte

De werkruimte is van groot belang in de keuken. Deze zorgt ervoor dat je prettig aan het werk kunt tijdens het bereiden van de heerlijkste gerechten. Voldoende werkruimte is daarom essentieel. Kook je graag uitgebreid en heb dus ruimte nodig om te snijden en uit te stallen of sta je vaak met meerdere mensen in de keuken? Dan heb je wellicht meer werkruimte nodig dan wanneer je liever kiest voor snelle oven- of magnetron maaltijden.

2. Onvoldoende kastruimte

Naast werkruimte is ook kastruimte van groot belang in ieder keuken. Tijdens het koken wil je snel alle benodigdheden bij de hand hebben. Bovendien is het wel zo prettig als de keuken opgeruimd is, zodat je je vrij kunt bewegen in de ruimte. Zorg daarom voor voldoende opbergruimte voor kookgerei, servies, apparatuur en voorraad. Heb je niet zoveel ruimte tot je beschikking? Kies dan voor wandkasten of –planken en voor laden in plaats van kasten. Ook bovenkasten bieden extra opbergruimte.

3. Onlogische routing in de keuken

De meest gebruikte looproute in de keuken is die tussen de gootsteen, kookplaat en koelkast. Hier ben je het meest aan het werk en daarom is het prettig als deze drie elementen zich niet te ver van elkaar bevinden. Voor het werkcomfort is het belangrijk dat deze “driehoek” niet onderbroken wordt. Bij keukens met een goede keukendriehoek heeft de driehoek een omtrek van minimaal 3 en maximaal 8 meter.

4. Geen goede verlichting

Gedimd licht mag dan heel gezellig zijn, echt handig is het niet tijdens koken. Wanneer je in de keuken aan de slag gaat, is goede verlichting essentieel. Zo zie je bijvoorbeeld of het vlees al gaar is en hoef je niet bang te zijn dat je jezelf in de vingers snijdt. Zorg voor een goed afgestemde combinatie van algemene, werk- en sfeerverlichting. Zo creëer je de ideale keukenverlichting.

5. Slechte ventilatie

Niets is vervelender dan etensluchten in huis. Stel je voor, je hebt het avondeten al een paar uur achter de kiezen, maar nog steeds ruikt het huis naar jouw kookkunsten. Goede ventilatie door middel van een afzuigkap zorgt ervoor dat kookluchtjes snel en efficiënt worden afgevoerd. Binnen het uitgebreide assortiment afzuigkappen van Keuken Kampioen vind je altijd een passend exemplaar dat dit klusje voor je klaart. De huidige trend op het gebied van afzuiging is natuurlijk een de afzuigkap verwerkt in de kookplaat. Lees er hier alles over.

6. Ruimte onbenut laten

Zeker als je een kleine keuken hebt, is het zonde om ruimte onbenut te laten. Onze adviseurs vertellen je graag over de verschillende oplossingen waarmee je het meeste kunt halen uit jouw keuken. Denk hierbij aan een carrouselkast in een anders verloren hoek of bovenkasten of –planken voor extra opbergruimte. Maar ook kan een adviseur u helpen met het inrichten van extra legplanken of een Le Mans kast.Met een ideale keukenopstelling verlies je zo min mogelijk ruimte.

7. Verkeerd kleurgebruik

Steeds vaker is de keuken niet enkel een kookruimte, maar maakt deze echt onderdeel uit van de woning. Het is dan belangrijk dat de kleuren van uw keuken passen bij die van de rest van het interieur. Keuken Kampioen helpt je graag bij het maken van een goede match. Denk hierbij aan de lichtinval in de ruimte, de indeling en natuurlijk jouw persoonlijke voorkeuren. In een kleine ruimte is het verstandig om lichte tinten te kiezen in plaats van donkere tinten. De ruimte oogt hierdoor namelijk nog kleiner. In een grote, lichte ruimte kan een donkere kleur juist weer wel heel mooi zijn.

8. Achterwand kookplaat

Het is maar een klein onderdeel van jouw keuken, maar daardoor zeker niet minder belangrijk: de wand achter de kookplaat of het fornuis. Op deze wand kunnen tijdens het koken gemakkelijk vlekken ontstaan door het opspatten van water, soep of andere ingrediënten. Een geschikte achterwand maakt het schoonmaken een stuk eenvoudiger. Kies uit vele mogelijkheden: van tegels tot een achterwand met dezelfde uitstraling als het werkblad.

9. Kookeiland in te kleine ruimte

Een kookeiland is mooi, maar het moet wel passen binnen de ruimte die je tot je beschikking hebt. Bekijk daarom rationeel of dit het geval is. Is uw keukenruimte te krap voor een kookeiland? Kies dan liever voor een andere vorm keuken. Denk bijvoorbeeld aan een open keuken met een bar of een keuken met een schiereiland. Hierbij creëer je meer openheid in de ruimte door de woonkamer en de keuken samen te trekken. Bovendien zorgt dit ook voor een extra gezellige sfeer in huis. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt!

10. Niet goed nagedacht over de apparatuur

De apparatuur is een van de belangrijkste onderdelen van de keuken. Kies deze daarom bewust en bespaar niet te veel op de kosten. De bespaarde kosten geef je namelijk snel genoeg weer uit als blijkt dat je verkeerde apparatuur hebt gekozen. Welke apparatuur en welke functies gebruik je het meest? Sta je graag urenlang te koken of gebruik je vooral de magnetron en oven om maaltijden op te warmen? Door de apparatuur bewust te kiezen, voorkom je dat je uiteindelijk met apparatuur met te weinig opties blijft zitten of juist met te dure apparatuur met functies waarvan je geen gebruik maakt.

11. Te trendy ontwerp

Meegaan met de laatste keukentrends is leuk, maar probeer hierin niet te ver te gaan. Felgekleurde of heel uitgesproken keukens vallen niet bij iedereen in de smaak. Hierdoor kunnen ze de verkoop van het huis bemoeilijken. Overweeg daarom om trends naar de keuken te halen door middel van keukenaccessoires in plaats van het complete design. Hiermee zorg je ervoor dat jouw keuken voldoet aan de laatste keukentrends, maar zijn de accessoires ook gemakkelijk weer te vervangen als je hierop uitgekeken raakt.

12. Niet gedacht aan linkshandigheid

Wist je dat er rechts- en linkshandige keukens bestaan? Wanneer in een rechte keuken de spoelbak links en de kookplaat rechts te vinden is, heb je te maken met een rechtshandige keuken. Ben je links? Dan werkt het voor jou waarschijnlijk gemakkelijker wanneer de spoelbak rechts en de kookplaat links is geplaatst. Een adviseur kan je hier alles over vertellen.

13. De werkhoogte

Ben je groter of kleiner dan gemiddeld? Dan is het slim om de hoogte van het werkblad hierop aanpassen. Ook de kookplaat kan hoger of lager geplaatst worden. Zorg ervoor dat het werkblad zo hoog is, dat je er met een rechte rug aan kunt werken. Wanneer je moet bukken of als het werkblad juist te hoog is, kunnen er rugklachten ontstaan.

14. Afvalbak vergeten in te delen

Stel je voor: de nieuwe keuken is eindelijk helemaal af en is volledig ingericht. Dan kom je erachter dat je één ding bent vergeten: waar laat je de afvalbak? Je kunt dit probleem voorkomen door vooraf een plaatsje voor de vuilnisbak te reserveren in een van de keukenkasten of hiervoor speciaal een plaats te reserveren in een dode hoek in de keuken.

Hulp nodig? Maak een afspraak

Ben je na het lezen van deze veertien valkuilen toch bang om iets over het hoofd te zien bij het kiezen of ontwerpen van een nieuwe keuken? Onze adviseurs hebben jarenlang ervaring en helpen je daarom graag tijdens een een persoonlijke afspraak. Tijdens deze afspraak kun je al jouw vragen stellen en neemt de adviseur de tijd om deze zo volledig mogelijk te beantwoorden.

Advies nodig voor je nieuwe keuken?


Wij helpen graag!

  • Afspraak in de showroom of bij je thuis
  • Persoonlijk en uitgebreid advies op maat
     
Terug
Sluiten