Inspiratie

Alles over afzuigkappen

Een afzuigkap lijkt zo’n simpel onderdeel van je keuken, maar in de praktijk verricht deze jongen het vieze werk in je keuken. Lees verder om meer te weten te komen over afzuigkappen en ontdek welke diverse opties er allemaal mogelijk zijn. Dit zijn er namelijk meer dan je zal verwachten.

Circulatiesysteem

In vrijwel iedere keuken zit een afzuigkap om de nare luchtjes en het opstijgende vocht dat bij het koken ontstaat op te vangen. Dit is ideaal wanneer je niet de hele avond in de etenslucht wil zitten, maar direct weer een frisse keuken wilt hebben. En dit kan maar liefst op twee verschillende manieren. De eerst optie is het afvoeren van de lucht naar buiten. Wanneer dit niet mogelijk of gewenst is kun je er ook voor kiezen om de lucht te laten filteren door een koolstoffilter om vervolgens weer terug te laten circuleren naar de keuken. Het voordeel van dit laatste systeem is dat het een stuk eenvoudiger is om te plaatsen, omdat je geen rekening hoeft te houden met een afvoer naar buiten. Daarnaast voorkomt het warmteverlies uit je keuken, iets wat bij de afvoer van de lucht naar buiten wel vaak het geval is. Daartegenover staat dat de afvoer van de waterdampen bij circulatie van de lucht minder effectief werkt.

Afzuigcapaciteit 

Wist je bovendien dat je afzuigkappen in verschillende maten hebt afhankelijk van de capaciteit waar je keuken? Hierbij geldt: hoe hoger de capaciteit, hoe beter en sneller de kookgeuren worden afgevoerd. Deze capaciteit wordt afgestemd op de grootte van je keuken en dus de ruimte waarvan de kap de lucht moet zuiveren. Gelukkig kun je dit heel makkelijk berekenen door de inhoud van je keuken in kubieke meters (m3) te vermenigvuldigen met tien. Voor een keuken van 20 m3 heb je dus minimaal een capaciteit van 200 m3 per uur nodig. Nu kun je je voorstellen dat dit niet volstaat bij een open keuken en daarom moet je hierbij de keukenruimte keer twintig doen.

Veldafzuiging

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten afzuigkappen en de populairste hiervan op dit moment is veldafzuiging. Dit systeem is geïntegreerd in je kookplaat, waardoor luchtjes veel sneller en effectiever worden afgezogen. Bijkomend voordeel hiervan is dat dit een hoop ruimte scheelt in je keuken. Door de afzuigkap bovendien niet direct op oorhoogte te hebben, zal je zien dat het lijkt of deze minder geluid geeft. Door de populariteit komen er steeds meer opties voor deze afzuigkracht wat betreft het design. Een van de bekendste en eerste merken hierin is het merk BORA.

Downdraft-afzuiging

De nieuwste soort veldafzuiging is het downdraft-afzuigsysteem. Deze optie wordt achter een inductie kookplaat in het werkblad gemonteerd. Bij activatie komt de afzuiging uit het werkblad omhoog om zijn werk te doen en verdwijnt hierna weer terug op zijn plek wanneer je hem niet gebruikt. Bij de meeste innovatieve systemen is het daarnaast ook mogelijk om deze centraal in de kookplaat te plaatsen.

Geïntegreerde afzuigkap

Een andere manier om je afzuigkap uit het zicht te hebben in je keuken is door deze weg te werken in één van de keukenkastjes. Je plaatst de afzuigkap dan tussen twee bovenkasten in, alsof dit een van de kastjes zelf is. Door dezelfde look en feel valt deze dus absoluut niet op in je keuken. De afzuigkap is regelbaar in verschillende standen; je zet hem eenvoudig aan door het kastje open te trekken. Deze optie is echter niet voor elke keuken de beste keuze aangezien hiervoor ruimte voor minimaal drie bovenkasten nodig is. Een kleiner vertrek lijkt dan optisch nog kleiner.

Inbouw afzuigkap

De inbouw afzuigkap is een typisch onderdeel in een klassieke of landelijke keuken en wordt in de schouw of bovenkast gemonteerd. Ideaal, want hierdoor is de kap netjes weggewerkt in de stijl van de keuken. Je ziet hierbij enkel de onderkant van de kap die verkrijgbaar is in verschillende designs met en zonder verlichting. Voor de omvang van de schouw hebben we wel een belangrijke tip: maak deze groter dan het fornuis. Dit type afzuigkap is namelijk wat smaller en door voor deze optie te kiezen, worden de geuren optimaal opgevangen. Bovendien kan je de kap ook voorzien van randafzuiging, waardoor de lucht bij de randen wordt afgezogen en een optimaler resultaat oplevert.

Plafond afzuigkap

Een van de nieuwere snufjes wat afzuigsystemen betreft is de afzuiging die gemonteerd is in het plafond. Het grote voordeel hiervan is dat de afzuigkap zich niet op ooghoogte bevindt en uitermate geschikt is voor een eilandkeuken, maar ook wanneer je iets zoekt om de keuken in zijn geheel te ventileren is dit een goede optie. Door het hoogteverschil tussen de kookplaat en het plafond is het echter wel verstandig om voor wat meer vermogen en een groter oppervlak dan de kookplaat te gaan. Net als bij de inbouwvariant kan deze wederom worden voorzien van randafzuiging en verlichting.

Vlakscherm afzuigkap

Niet teveel aandacht vestigen op je afzuigkap? Misschien is het vlakscherm-model wel iets voor jou. Dit type wordt weggewerkt in het keukenkastje boven de kookplaat en treedt in werking door middel van een uittrekbaar scherm. Na het koken schuif je het scherm weer terug en stopt de afzuiging. Het zichtbare deel is vaak gemaakt van RVS voor een strakke en onopvallende uitstraling. Voor extra gemak tijdens het koken kun je deze optie voorzien van (dimbare) verlichting, een naloopstand en ingebouwde timer.

Wandschouw afzuigkap

Het meeste voorkomende type blijft nog steeds het wandschouw-model welke aan de muur wordt gemonteerd en verkrijgbaar is in verschillende designs. Het kan namelijk ook een bewuste keuze zijn om je afzuigkap juist wel een opvallend element van je keuken te maken. Iets wat nu meer dan ooit een interieurwaardige optie is. Dit type is er in verschillende varianten die uiteraard bij verschillende keukenstijlen matchen. Zo is de schuin aflopende wat meer standaard, geeft de platte variant een ruimtelijk effect en staat het diagonale model super modern. Daarbij is er keuze uit verschillende materialen zoals een neutrale van RVS of opvallender model van glas.

Eiland afzuigkap

Bij een eilandkeuken waarbij de kookplaat in het kookeiland zit, is niet elke afzuigkap een mogelijkheid. Dus zijn hier speciale kappen voor ontwikkeld die aan het plafond worden gemonteerd. Hierdoor wordt de afzuigkap een echte eye catcher in je keuken. Extra belangrijk dus dat je een model en design kiest dat naadloos aansluit op de rest van je interieur. Kies bijvoorbeeld voor een vierkante compacte of juist een rechthoekig model in RVS of glas in een uitvoering naar keuze. Voor dit model wordt ook geadviseerd om voor een groter formaat te gaan dan de onderliggende kookplaat.

Blokschouw afzuigkap

Een blokschouw afzuigkap lijkt wel een beetje op de wandschouw-variant, omdat deze ook aan de muur bevestigd wordt. Dit model probeert echter zo min mogelijk op te vallen doordat deze meestal netjes wordt afgewerkt in dezelfde stijl als de keuken. Deze schouwen zijn er in diverse soorten en maten en worden meestal op maat gemaakt, waardoor ze uniek zijn. Wel is het zo dat je bij een kleinere keuken beter voor een kleinere optie kunt gaan, al is het advies bij een grotere ruimte om hier juist mee uit te pakken. Kies daarnaast een bijpassende authentieke of strakke sierlijst om bijvoorbeeld fotolijstjes of voorraadpotten op te zetten.