Alles over de kookplaat

Alles over de kookplaat

Natuurlijk wil je dat je keuken er mooi uitziet, maar de apparatuur is minstens zo belangrijk. Want daar moet het allemaal mee gebeuren… Of je nu houdt van urenlang in de keuken staan en nieuwe recepten uitproberen, of dat je liever kiest voor een snel bereide maaltijd. Je keukenapparatuur is in beide gevallen absoluut onmisbaar. Het allerbelangrijkste daarbij is natuurlijk de kookplaat.

Elektrisch koken

Ooit was er maar één keuze: koken deed je op gas. Maar die tijd ligt ver achter ons. Tegenwoordig kun je immers ook kiezen voor koken met elektriciteit. Daarbinnen zijn er diverse mogelijkheden, waarbij keramisch en inductie koken het meeste voorkomt. De populairste elektrische kookplaat op dit moment? Dat is - met afstand - inductie. En daar is een goede reden voor.

Koken op inductie

De pannen op een inductiekookplaat krijgen hun warmte via een magnetisch veld. De warmte gaat zonder omweg direct naar de pan. Grootste voordeel is dat de plaat zelf bijna niet warm wordt. Zolang er geen pan op staat, wordt de kookplaat ook niet heet. Dat scheelt dus een hoop extra energie. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom mensen hier hun oog op laten vallen.

Voordelen van inductie

Het is veilig
Koken op inductie is een van de veiligste manieren van koken. De kookplaat wordt snel warm, maar koelt ook snel af. Ook zit er vaak een slot op, waardoor er geen gevaar is dat jij of je kinderen zich er aan kunnen branden. Per ongeluk het gas aan laten staan? Ook dat is nu verleden tijd. Als er geen pan op de inductieplaat staat, wordt er ook geen warmte opgewekt. Haal je een pan na het koken van de kookzone, dan kun je aan het lampje zien of er nog sprake is van restwarmte.

Scheelt tijd
Je eten wordt snel warm, omdat alle energie naar het verhitten van de pan en de inhoud gaat. Stap je over van gas op inductie, dan zal je merken dat bijvoorbeeld water sneller het kookpunt bereikt en je maaltijd eerder klaar is.

Makkelijk schoon te houden
Je fornuis schoonpoetsen kan een vervelend klusje zijn na het eten, maar met inductie is dit echt een fluitje van een cent. Dat komt doordat het oppervlak helemaal glad is en geen lastige hoekjes of los te halen onderdelen heeft. Even een doekje erover en je kookplaat is weer kraakhelder. 

Milieuvriendelijk
Een inductiekookplaat verbruikt minder energie om de zones waarop je kookt te verwarmen. Bovendien gaat er weinig energie verloren omdat de warmte direct  naar de pan wordt geleid. Dat maakt inductie koken een milieuvriendelijke keuze. 

Moderne uitstraling
Met het gladde en strakke design zien inductiekookplaten er modern uit en passen ze in elke keukenstijl.

Advies nodig voor je nieuwe keuken?


Wij helpen graag!

  • Afspraak in de showroom of bij je thuis
  • Persoonlijk en uitgebreid advies op maat
     

Keramisch koken

Keramisch koken werkt iets anders dan inductiekoken. Beide gaan op elektriciteit, maar het belangrijkste verschil zit hem in de extra glasplaat. Bij keramisch koken wordt eerst de glasplaat warm en pas daarna de pan. Een ander verschil is de warmtebron. Bij inductiekoken is dit het magnetisch veld, bij keramisch koken wordt gebruikt gemaakt van infraroodstraling.

Voor- en nadelen keramisch koken

Een keramische kookplaat is goedkoper in aanschaf dan de inductie variant. Maar in gebruik zal je merken dat keramisch koken iets duurder is omdat het eten langer de tijd nodig heeft om warm en gaar te worden. De kookplaat loopt langzaam op in temperatuur, wordt vervolgens erg warm en heeft daarna weer een tijdje nodig om af te koelen. Keramisch koken is vaak even wennen. Kijk je puur naar de veiligheid, dan is keramisch koken veiliger dan gas (want geen open vuur), maar heeft inductie de voorkeur vanwege het niet warm worden van de plaat. Schoonmaken gaat bij zowel keramisch als inductie makkelijker dan bij een gasfornuis.

Van gas naar elektrisch

Wellicht ben je na het lezen van deze blog ‘om’ en wil je overstappen van gas naar elektrisch. Of misschien kan je niet anders, omdat je woning van het gas afgaat. Waar moet je dan rekening mee houden? Voor elektrisch koken is het belangrijk om te weten dat je zowel in de keuken als in de meterkast geschikte aansluitingen moet hebben. Ook heb je pannen nodig die gemaakt zijn voor inductie- of keramisch koken. Speciale inductie pannen hebben een soort magneet, die in contact komt met het magnetisch veld. Tegenwoordig heb je ook pannen die op meerdere kooksystemen kunnen. Wil je dat je eten nog sneller op tafel komt? Kies dan voor een inductie kookplaat met boostfunctie. Daarmee worden de pannen nog sneller opgewarmd. Extra opties zijn de timerfunctie, het kinderslot en kookduurbegrenzing.

Toch liever koken op gas?

Kies je het toch liever voor het vertrouwde koken op gas? Ook daar kunnen goede redenen voor zijn. Qua verbruik is dit de voordeligste manier. Ook heb je bij gas meer controle over de warmtebron. Je hoeft daarnaast geen speciale pannen te kopen. Aan de andere kant zie je misschien ook wel wat in de voordelen van de elektrische plaat. Kies dan voor de gas op glas kookplaat. Deze heeft een moderne uitstraling, is ook gemakkelijk schoon te houden, energiezuiniger dan een gewoon gasfornuis én heeft een speciale vlambeveiliging.

Terug
Sluiten