Alles over een composieten keukenblad

Alles over een composieten keukenblad

Je keukenblad is een echte blikvanger in de keuken, maar is daarnaast ook het onderdeel van je keuken dat je waarschijnlijk wel het vaakste gebruikt. Het moet dus praktisch zijn en een bepaalde uitstraling hebben die bij de rest van je interieur past. Lees verder om te ontdekken of een composieten keukenblad jouw ideale keuze is.

Keukenstijl

Om te bepalen of een composieten keukenblad past bij jouw keuken is het goed om na te gaan of dit past binnen deze stijl. Een composieten blad heeft een luxe uitstraling en is daardoor perfect te combineren met hout in een landelijke keuken, maar ook in moderne of industriële keuken is composiet absoluut een stijlvolle keus.

Verschillende uitvoeringen

Een composieten aanrechtblad bestaat uit een samenstelling van verschillende soorten natuursteen die onder hoge druk worden samengeperst. Hierdoor is dit werkblad heel duurzaam, ontzettend sterk, redelijk hittebestendig en hygiënisch. Nadeel van dit materiaal is dat het niet volledig krasbestendig is en niet bestand is tegen agressieve of zure vloeistoffen. Wat wél voor composiet pleit, is de diversiteit aan kleurenmogelijkheden en dus kun je verschillende uitstralingen creëren, van wit tot zwart en allerlei tinten daartussenin. Hierdoor kan je een composieten blad ideaal combineren met bijna iedere kleur of materiaalsoort.

Kosten composieten keukenblad

De prijs van een composieten keukenblad is afhankelijk van het formaat, de dikte en de afwerking. Deze prijs is vergelijkbaar met graniet, maar ligt wel een stuk hoger dan een kunststof werkblad. Je moet hierbij denken aan een prijs tussen de 600 en 700 euro per vierkante meter.

Keukenblad op maat

Vind jij je keuken nog prima, maar wil je enkel een nieuw keukenblad? Denk daarbij ook eens aan een composieten optie. Wel is het zo dat er voor een bestaande keuken meestal gekozen moet worden voor een blad op maat, omdat de plekken van het fornuis en de spoelbak al vast staan. Wanneer je aparte maten of wensen in je keuken hebt is het vaak ook nodig om voor maatwerk te gaan. Dit is echter vaak wel een stuk prijziger dan de standaard bladen, dus duik zeker even in de opties om uit te vinden of je hier niet toch mee uit de voeten kunt. Bij een keukenblad op maat heb je daarentegen wel gegarandeerd een uniek blad.

Achterwand

Iets wat naadloos bij je keukenblad moet aansluiten is de achterwand. Je kunt ervoor kiezen om de achterwand in hetzelfde materiaal te doen als het blad. Dit vormt een rustig en strak geheel, maar het is uiteraard ook mogelijk om voor een ander materiaal te gaan zoals keramieken of stenen tegels, glas of muurverf. Houd er bij de keuze van het materiaal net als bij de praktische keuze van je aanrechtblad wel rekening mee dat er regelmatig spetters en ander vuil op kunnen komen.

Onderhoud composieten keukenblad

Heb je wel besloten om voor composiet te gaan? Dan word je vast blij van het onderhoud, want dit is vrij simpel, omdat vuil niet in het materiaal trekt. Gebruik dagelijks een vochtige doek met eventueel wat mild schoonmaakmiddel en wrijf het blad daarna droog met een theedoek. Dit droogwrijven is erg belangrijk, omdat vocht langzaam in het blad kan trekken en daarbij blijvende schade geeft. Om dit te voorkomen is het een overwegen waard om het keukenblad één keer per jaar te impregneren. Hierdoor ontstaat er een extra beschermlaagje dat het blad optimaal beschermt, al biedt dit geen 100% garantie.

Formaat werkblad

Misschien heb je al allerlei ideeën over een extra grote spoelbak, koelkast, fornuis of kastenwand, maar denk ook eens aan de hoeveelheid werkruimte die je minimaal nodig hebt. Bij een beperkte ruimte gaan grotere opties namelijk vaak ten koste van je werkvlak. Toch is dit echt essentieel tijdens de bezigheden in de keuken, al helemaal als je met meerdere personen tegelijk kookt. Wanneer je in de breedte geen extra centimeters meer hebt om voldoende werkruimte te creëren is het een overweging waard om het werkblad extra diep te bestellen. Dat wil zeggen een werkblad dat dieper is dan de gemiddelde 80cm. Voordeel daarvan is dat je ook niet zo snel je hoofd stoot aan de keukenkastjes of dat je juist voor extra diepe en dus grote kasten kunt kiezen met meer opbergmogelijkheid.

Hoogte aanrechtblad

Om ergonomisch verantwoord in je keuken te kunnen werken en optimaal te kunnen genieten is de juiste hoogte van het aanrechtblad erg belangrijk. Een te hoog blad zorgt voor opgetrokken schouders en mogelijk nek- en schouderklachten. Ook een te laag blad is niet goed voor je lichaamshouding. Standaard is een blad rond de 92cm, bij uitstek geschikt voor mensen tussen de 170 en 180cm. Wanneer je kleiner of groter bent is het een optie om het aanrechtblad hierop aan te passen voor comfortabeler kookplezier. Houd hierbij wel rekening met de dikte van het blad. Om de ideale hoogte te bepalen houd je je armen langs je lichaam en in een hoek van 90 graden. Je armen horen bij een juiste hoogte tussen de 15 en 25cm boven het werkblad uit te komen.

Advies nodig voor je nieuwe keuken?


Wij helpen graag!

  • Afspraak in de showroom of bij je thuis
  • Persoonlijk en uitgebreid advies op maat
     
Terug
Sluiten