Alles over een houten keuken

Alles over een houten keuken

Vaak zorgt een houten keuken voor een gezellige sfeer in het interieur. Maar hout heeft nog veel meer voordelen. Zo is elke houten plank uniek en iedere houten keuken dus ook. Wil jij wel de voordelen, maar niet de nadelen van hout? Dan is kunststof met een houtlook een goede optie. Lees verder om alles over een houten keuken te weten te komen.

Verschillende houtsoorten

Je wilt een houten keuken, maar dan ben je er nog lang niet want er zijn daarbinnen nog heel veel verschillende mogelijkheden. Ten eerste moet je een keuze maken voor de houtsoort die je wilt gebruiken. Iedere soort heeft zijn eigen eigenschappen en uitstraling. Bekijk welke praktische zaken belangrijk zijn en welke sfeer je wilt neerzetten. Bij een stoere keuken is steigerhout ideaal, terwijl kersenhout beter bij een luxere keuken past. Of misschien wil je het hout wel graag verven. Dan moet je absoluut voor eiken gaan.

Makkelijk aanpasbaar

Een groot voordeel van hout is dat het leverbaar is in verschillende formaten en makkelijk bewerkt kan worden. Hierdoor is een houten keuken heel makkelijk aanpasbaar aan jouw persoonlijke wensen. Hout kan daarnaast ook wel tegen een stootje. Beschadigingen op hout vallen vaak minder op of zijn niet zichtbaar. En heb je wel een kleine beschadiging dan is deze meestal eenvoudig te herstellen.

Houten elementen

Hoewel een houten keuken geen dure optie is, blijft de prijs altijd nog wel hoger dan een keuken van kunststof of MDF. Mocht een houten keuken buiten je budget vallen, maar wil je toch niet helemaal je liefde voor hout opgeven dan zijn er genoeg compromissen te sluiten. Door enkel te kiezen voor houten deurtjes voor de kasten creëer je al veel gezelligheid in je keuken. Maar ook houten planken of een houten werkblad kan je keuken net afmaken.

Alternatief voor hout

Wel de voordelen van hout, maar niet de nadelen? Dan is het ook mogelijk om voor een kunststof keuken te gaan met een houtlook. Tegenwoordig zijn houtlook keukens bijna niet meer van echt te onderscheiden, dus daar hoef je het zeker niet om te laten. De opties zijn net als bij het echte hout eindeloos en dus kan je helemaal losgaan met het kiezen van de perfecte variant.

Voordelen kunststof met houtlook

Hout is en blijft een natuurlijk materiaal dat gaat werken. Dit wil zeggen dat het uitzet bij warmte en iets krimpt al het koud wordt. Je kunt je voorstellen dat dit niet altijd handig is en dus is de houtlook voor velen een goed alternatief. Kunststof is namelijk sterker, kras- en vochtbestendiger dan hout en dat maakt dit materiaal een stuk onderhoudsvriendelijker. Met een simpel doekje veeg je alles schoon, terwijl (onbewerkt) hout sneller gevoelig is voor vervelende vlekken. Daarnaast is de houtlook keuken scherper geprijsd ten opzichte van zijn echte broertje.

Onderhoud houten keuken

Heb je wel besloten om voor echt hout te gaan? Zorg dan dat je het goed onderhoudt. Doe dit sowieso door het na een knoeibeurt altijd direct op te ruimen, zodat er niks in het hout kan trekken. Maak voornamelijk schoon met warm water en een mild schoonmaakmiddel om beschadigingen aan de beschermlaag van het hout te voorkomen. Mocht je twijfelen of de laklaag of beschermlaag van je hout is aangetast? Laat het dan niet voor wat het is, maar onderneem actie en zorg voor een opknapbeurt. Zo heb je nog jarenlang plezier van je houten keuken.

Advies nodig voor je nieuwe keuken?


Wij helpen graag!

  • Afspraak in de showroom of bij je thuis
  • Persoonlijk en uitgebreid advies op maat
     
Terug
Sluiten