Alles over ovens en magnetrons

Alles over ovens en magnetrons

Natuurlijk wil je dat je keuken er mooi uitziet, maar de apparatuur is minstens zo belangrijk. Want daar moet het mee gebeuren… Of je nu houdt van urenlang in de keuken staan en nieuwe recepten uitproberen, of dat je liever kiest voor een snel bereide maaltijd, je keukenapparatuur is in beide gevallen onmisbaar. Daarbij kun je natuurlijk niet zonder oven en/of magnetron. Dé trend van nu, lekker en gezond, is de stoomoven.

Opwarmen, bakken of stomen 

De keuze voor een magnetron, oven of misschien wel combimagnetron hangt samen met jouw activiteiten en wensen in de keuken. Ga jij meestal voor een snelle hap of kant-en-klare maaltijd? Wil je daarnaast in rap tempo producten uit de vriezer kunnen ontdooien? In dat geval is een magnetron met enkel opwarm- en ontdooifuncties voldoende. Maar als je veel plezier beleeft aan taarten en koekjes bakken of het bereiden van heerlijke ovenschotels, dan kunnen wij een elektrische of heteluchtoven aanraden. Ga je voor maximaal kookgenot met minimaal ruimteverlies? Dan is de combimagnetron de beste optie.

Soorten ovens

We willen het je natuurlijk niet ál te moeilijk maken, maar als je op zoek gaat naar een oven moet je weten dat er ontzettend veel keuze is. De meest eenvoudige is een elektrische oven die het gerecht van boven- en onderaf verwarmd. De conventionele oven, noemen we dat in de keukenwereld. Met een grillfunctie erbij kun je hiermee eigenlijk alles doen wat je van een oven verwacht. Van pizza’s bakken tot verse groente grillen en gerechten met kaas gratineren. Instellen op de juiste temperatuur en tijd én bakken maar.

Voordelen heteluchtoven

Een heteluchtoven blaast, zoals het woord al zegt, hete lucht door de oven. Dat gebeurt met een ventilator. Voordeel is dat de temperatuur zich gelijkmatig door de oven verdeelt en het gerecht dus overal goed verwarmt. Je hoeft de schaal niet per se midden in de oven te plaatsen. Een ideale optie dus voor als je meerdere gerechten tegelijkertijd wilt bereiden.

Nog een voordeel is dat je deze oven ook zonder het heteluchtsysteem kunt gebruiken, dus als elektrische oven. In dat geval doen alleen de warmte-elementen die onder- en/of bovenin zitten hun werk. Vind je het leuk om te bakken, maar ben je geen expert? Ook dan is de heteluchtoven een prima idee. Het bakken kan op lagere temperaturen dan in een elektrische oven en de bereidingstijd is ook iets korter.

Hadden we al gezegd dat het voorverwarmen met hete lucht sneller gaat? Efficiënter én energiezuiniger dus. Wil je nog meer tijd winnen, dan is de turbo heteluchtoven een optie. Deze verwarmt namelijk nog sneller.

Stoomoven

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor het gemak en genot van een (combi)stoomoven. Door de garing met stoom gaat er vrijwel niets aan smaak, voedingsstoffen en vitamines verloren. Bedenk dat er ook geen grammetje bakvet aan te pas hoeft te komen. Het is dus een super gezonde, gemakkelijke en snelle manier van koken en daarmee helemaal van deze tijd.

Vind jij het lastig om tijdens het koken alle ballen in de lucht te houden? Een kook- en braadpan op het vuur, een schaal in de oven? Met de stoomoven hoeft dat niet meer. Je kunt namelijk de complete maaltijd – aardappelen, rijst, pasta, groente, vlees en vis – in één keer in de oven bereiden. Een combistoomoven maakt het je nog gemakkelijker, want die heeft ook nog een hetelucht- en grillfunctie. Zo kun je hem dus ook als bakoven gebruiken. Stomen en bakken kan zelfs tegelijkertijd.

De voordelen van stomen op een rij:

 • gezond
 • snel
 • smaakvol
 • voedzaam
 • eenvoudig te bereiden 
 • minder afwas 
 • geen vervelende luchtjes

Een stoomoven is zeker niet de goedkoopste optie, maar diverse bekende merken hebben hun best gedaan om kwalitatief goede en tegelijkertijd betaalbare stoomovens te ontwikkelen. Ben je benieuwd of dit in jouw budget past, gebruik dan onze budgetplanner en je weet het zo! De stoomoven past in elke keuken. Heb je geen afvoermogelijkheid, dan kun je kiezen voor een stoomoven met reservoir.

Inbouw of losse apparatuur

Als je je voorkeur hebt bepaald, dan is er nog een belangrijke beslissing te nemen. Wordt het inbouw of losse apparatuur? Dat hangt natuurlijk samen met het ontwerp van jouw keuken en de ruimte die je hebt.

Advies nodig voor je nieuwe keuken?


Wij helpen graag!

 • Afspraak in de showroom of bij je thuis
 • Persoonlijk en uitgebreid advies op maat
   
Terug
Sluiten