Kies de juiste snijplank

Kies de juiste snijplank

Een snijplank voorkomt dat tafels en werkbladen beschadigd raken, waardoor ze langer mooi blijven. Altijd heeft u de keuze uit verschillende soorten snijplanken. Sommige zijn gemaakt van een wat harder materiaal, zoals steen of glas. Ook zachtere materialen, zoals kunststof of hout, worden vaak gebruikt om een snijplank van te maken. Naast verschillende materialen zijn sommige planken ook verschillend in kleur, grootte en vorm. De vraag is alleen welke het meest geschikt is voor in uw keuken. In dit blog van Keuken Kampioen leest u alles over het behoud van uw snijplank en tips voor slimme toepassingen. Allemaal om ervoor te zorgen dat u met nog meer plezier kunt koken.

Snijplanken: functionaliteit en hygiëne

Snijplanken hebben één functie, om het oppervlak dat onder de snijplank zit mooi te houden. Daarnaast wilt u natuurlijk de meest functionele en hygiënische snijplank. Daarom zijn hieronder tips beschreven waar u op kunt letten bij het aanschaffen van een nieuwe snijplank en hoe u de snijplank goed kunt onderhouden:

  • Kies voor hout of kunststof. Deze materialen zorgen voor een zachtere ondergrond tijdens het snijden. Hierdoor behoudt u de kwaliteit van uw messen. Een stenen of glazen snijplank maken uw messen namelijk sneller bot. Wanneer u kiest voor hout, dan kunt u het beste kiezen voor beukenhout. Een goedkoper alternatief is bamboe, maar ook hierbij kunnen uw messen botter worden. Zorg dus voor het juist materiaal, want hiermee blijven uw mensen altijd scherp.
  • Een ‘kopshouten’ plank. Veel houtsoorten trekken krom door vocht en water. Wanneer u dit wilt voorkomen bij uw snijplank, kies dan voor eentje die met blokjes aan elkaar gelijmd is. Door de verschillende stukjes en de manier van lijmen blijft uw snijplank altijd mooi vlak en zal deze niet snel krom trekken.
  • Smeer in met olie. Een houten snijplank is dus de beste keuze. Alleen wordt deze vaak door het gebruik wat lichter van kleur en droger. Wist u dat als u deze insmeert met olie de plank niet alleen mooier blijft, maar dit ook hygiënisch is? De olie vult namelijk alle gaatjes op van de snijplank, wat zorgt voor een beschermlaag. Hierdoor blijven bacteriën op het oppervlak liggen.
  • Vermijd afwasmachines. Een houten snijplank blijft het langst mooi door deze gewoon met de hand af te wassen. Ditzelfde geldt voor sommige kunststof snijplanken die door hitte krom kunnen trekken in een vaatwasser. Gebruik zeep, stromend water en laat de plank goed drogen. Bacteriën krijgen door zeep en het drogen geen kans.

Tips voor slimme toepassingen met een snijplank

Op een snijplank wordt van alles gedaan: van verschillende producten snijden tot bereiden. Het is dan handig als de snijplank net dat beetje extra heeft, waardoor het bereiden van het gerecht nog makkelijker wordt. Hieronder geven wij u graag een aantal tips hiervoor:

  • Tip 1: wanneer u tijdens het bereiden van een maaltijd voor veel verschillende producten een snijplank nodig hebt, kies dan voor meerdere snijplanken met een verschillende kleur. Sommige planken hebben een set met kleurcodes voor vlees, vis, groente en fruit. Het vlees en vis kan zo mooi gescheiden worden van bijvoorbeeld uw groente of het stokbrood, wat u daarna nog op een snijplank wilt snijden.
  • Tip 2: voor het opvangen van gesneden groenten is een oplossing. Kies voor snijplanken met een opvangbak. Direct na het snijden kun je de groenten of het vlees in de bak, die eronder zit, schuiven. Handig, want nu houdt u meer ruimte over nadat u een bepaalde groente gesneden hebt.
  • Tip 3: wilt u graag dat bijvoorbeeld uw gesneden groente of fruit mooi in de kom of pan terecht komen? Kies dan voor een snijplank die kan fungeren als een trechter, want hiermee kunt u makkelijker het voedsel verplaatsen van de ene naar de andere plek.

Op zoek naar nog meer keukeninspiratie en tips?

In dit blog heeft u alles gelezen over soorten snijplanken, het onderhoud en tips voor slimme toepassingen. Misschien bent u na het lezen hiervan wel nieuwsgierig naar nog ander keukengerei. Bestel dan het gratis Keuken Kampioen magazine en kom achter nog meer inspirerende ideeën, ontdek al het nieuws op keukengebied en lees nog meer handige tips.

Terug
Sluiten