Kiezen voor gas of inductie

Van gas naar inductie

Je bent op zoek naar een nieuwe keuken en twijfelt over het koken met gas of inductie. Denk dan goed na over de verschillende eigenschappen en de voor- en nadelen van beide typen kookplaten. Wij vergemakkelijken graag de keuze voor je en hebben daarom hieronder de verschillen uitgewerkt.

Koken op gas

Koken op gas is de meest traditionele manier van koken. Een gaskookplaat is zuinig in gebruik en goedkoop in aanschaf. Maar koken op gas wordt steeds minder populair, zeker nu Nederland stap voor stap van het gas afgaat. Een gaskookplaat sluit je  aan op de gasleiding, die bijna altijd aanwezig is in huis. Doordat je werkt met open vuur is een gaskookplaat minder veilig dan elektrische kookplaten. Het is dan ook zeer belangrijk om te zorgen voor een goed ventilatiesysteem tijdens het koken. Het schoonmaken van de gaskookplaten vergt wat meer tijd, omdat er kans is op inbranding en je om de pitten heen moet schoonmaken.

Koken op inductie

Tegenwoordig koken steeds meer mensen met inductie. De belangrijkste voordelen zijn dat het warm worden van de platen heel snel gaat en de temperaturen makkelijk te reguleren zijn. Bovendien is het gebruik van een inductiekookplaat een stuk veiliger dan het koken op gas. Er komt namelijk geen vuur aan te pas, de kookplaten koelen snel af en alleen de onderkant van de pan wordt heet. Zeker met kleine kinderen in de buurt is het koken op inductie een stuk veiliger. Een ander voordeel is dat het schoonmaken van een inductiekookplaat zo gebeurd is. Even met een doekje erover en schoon is je kookplaat. Voor de installatie is een speciale elektrische aansluiting nodig. Een inductiekookplaat wordt op twee fasen aangesloten waar vaak een dubbele groep voor nodig is.

Voordelen

Koken op gas

 • Goedkoop in aanschaf
 • Eenvoudige installatie
 • Optie om uit te breiden met wokbrander

Koken op inductie

 • Zeer veilig
 • Eenvoudig schoonmaken

Nadelen

Koken op gas

 • Niet veilig
 • Lastig schoonmaken
   

Koken op inductie

 • Duur in aanschaf
 • Lastige instalatie

De keuze is aan jou

Ga je voor gas of inductie? De keuze is aan jou. Heb je vragen of twijfel je over wat het beste bij jou past? Kom dan langs in een van onze winkels waarin we je graag voorzien van deskundig advies. Hier kunnen wij je nog meer vertellen over de verschillen tussen de kookplaten, zodat je gegarandeerd de beste keuze maakt. 

Terug
Sluiten