Kindvriendelijke keuken

Kindvriendelijke keuken

De keuken is een centrale plek in het huishouden, er wordt niet alleen gekookt, maar ook geleefd. Kinderen zijn vaak in de keuken te vinden: lekker meekijken met mama als ze aan het koken is, stiekem in de kastjes kijken of er nog snoepjes liggen en knutselen aan de keukentafel.

De kindvriendelijke keuken

Met een kindvriendelijke keuken maak je er een gezellige ruimte van voor het hele gezin. Kinderen lopen zonder gevaren rond of schuiven gezellig aan tijdens het koken om te knutselen of een kopje thee te drinken. Lees onze tips voor de inrichting van een gezellige, kindvriendelijke keuken waarin iedereen bij elkaar komt.

De risicoplekken

Met kleine kinderen zijn er veel potentiële ‘gevaren’ in huis. Denk aan trappen waar ze vanaf kunnen vallen of deuren waar ze met de vingers tussen kunnen komen. Dat geldt zeker ook voor de keuken. Warmtebronnen, heet kraanwater, gevaarlijke schoonmaakmiddelen en kasten of lades waarin vingertjes klem kunnen komen te zitten, zijn allemaal risicoplekken. Je kunt je kinderen zoveel mogelijk buiten de keuken houden, maar het is nou juist zo gezellig als ze komen kletsen of bij je in de buurt spelen tijdens het koken. Of wat dacht je van gezellig samen bakken? Maak daarom je keuken de centrale plek voor het hele gezin met deze tips:

  • Wil je kleine kinderen weghouden bij kasten met bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen of scherpe messen? Plaats dan kinderslotjes zodat ze de kast niet kunnen openen.

  • Wanneer je kiest voor een kokendwaterkraan, kies dan voor een kindvriendelijke variant met extra beveiliging.

  • Bij een oven met (drie)dubbele glasplaat wordt de buitenkant minder warm. Zorg ook dat je de oven zo hoog mogelijk plaatst buiten het bereik van kinderen.

  • Een inductiekookplaat koelt meteen af zodra je de pan van de plaat afhaalt. Heel veilig dus!

  • Plaats hoekbeschermers op de scherpe hoeken.

  • Maak een bar of plaats een keukentafel wanneer je de ruimte hebt, zodat je kinderen gezellig bij je kunnen zitten wanneer je aan het kokkerellen bent.

Tip: heb je jonge kinderen? Kruip dan eens op je knieën door de keuken. Zo kijk je door de ogen van je peuter of kleuter en zie je waar gevaren op de loer liggen. 

Bestel ons magazine voor meer inspiratie

Wil je graag meer informatie en tips over de mogelijkheden voor een kindvriendelijke keuken? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs. Zij adviseren je graag.

Terug
Sluiten