Koken op inductie

Koken op inductie

Vanaf 1 juli 2018 zit er geen standaard gasaansluiting meer in nieuwbouwhuizen, om het verbruik van aardgas terug te dringen. Een inductie kookplaat is een perfect alternatief voor het gasfornuis. De kookplaat is stijlvol en biedt vele andere voordelen ten opzichte van andere hittebronnen waar u op kunt koken.

Hoe werkt koken op een inductieplaat? 

Wanneer u gebruik maakt van een inductie kookplaat, worden de pannen verwarmd door een magnetisch veld. Daardoor gaat de warmte direct naar de pan en wordt de kookplaat zelf haast niet warm. De plaat wordt ook niet heet zolang er geen pan op staat, waardoor extra energie wordt bespaard. Inductie is op dit moment het populairste elektrische kooksysteem en dat is niet zonder reden. 

Voordelen van inductie

Inductie biedt een aantal voordelen ten opzichte van andere kooksystemen. Wij zetten ze even kort voor u op een rijtje. 

- Veilig. Koken op inductie is een van de veiligste manieren van koken. In tegenstelling tot koken op gas, waar er sprake is van open vuur, wordt de warmte alleen opgewekt via elektriciteit. Daardoor wordt de kookplaat niet warm, waardoor u of uw kinderen zich niet per ongeluk kunnen branden aan de inductie kookplaat. 
- Milieuvriendelijk. Inductie koken is erg milieuvriendelijk, omdat de kookplaat minder energie gebruikt om de zones waarop u kookt te verwarmen. Er gaat bovendien weinig energie verloren omdat de warmte direct naar de pan toe wordt gebracht.  
- Eenvoudig te reinigen. Door het compleet gladde oppervlak zijn er geen lastige hoekjes waar u moeilijk bij komt. Uw inductie kookplaat is dan ook eenvoudig schoon te maken, waardoor deze langer meegaat. 
- Snel warm. Omdat alle energie naar het verhitten van de pan gaat, is de pan en de inhoud hiervan sneller warm dan bij andere hittebronnen.
- Moderne vormgeving. Inductie kookplaten zien er modern uit, door het gladde, strakke design. 

Tips voor bij de aanschaf

Wanneer u besluit om voor een inductie kookplaat te gaan, is het verstandig om na te gaan of de kookplaat een boostfunctie heeft. Hierdoor worden pannen nog sneller opgewarmd. Om te koken met inductie, heeft u ook speciale pannen nodig. Dit komt omdat de pan en zijn inhoud wordt verwarmd door middel van een magnetisch veld.  Pannen voor een inductie kookplaat moeten dus altijd een soort magneet hebben. Niet elke pan beschikt hierover, daarom is het goed om hier tijdens de aanschaf rekening mee te houden.

Nog meer inspiratie?

Bent u op zoek naar meer keukeninspiratie of wilt u zien hoe inductie kookplaten in de keuken geïntegreerd worden? Bestel hier ons gratis keukenmagazine.

Terug
Sluiten