Slechte koks bestaan niet

Slechte koks bestaan niet

Slechte koks bestaan niet. Daar ben ik van overtuigd. Indrukwekkende maaltijden voorschotelen aan je gasten hoeft niet moeilijk te zijn, je moet alleen de juiste ingrediënten en een paar belangrijke hulpmiddelen hebben. Als ik aan vrienden vertel dat ik gisteren samen met mijn moeder een borrelcatering voor 150 mensen heb verzorgd, vallen een aantal monden spontaan open. Ok, het kost wat tijd en een strakke voorbereiding. Maar moeilijk wil ik het niet noemen.

Klein maar fijn

Het feit dat veel mensen zo'n opdracht als regelrechte nachtmerrie zien, komt denk ik door alle kookprogramma's die er te zien zijn. Als er geen kruiden in zitten die maar op twee plekken ter wereld groeien of het gerecht niet 24 uur moet garen in een oven op exact 50 graden, wordt het al snel af geserveerd. Die drang naar absolute perfectie is nergens voor nodig als je het mij vraagt. Tenzij het je droom is om als chef een sterrenrestaurant te runnen.

Piepkleine keuken

Sinds een paar maanden woon ik een appartement met een piepkleine keuken. Een tijdelijke plek totdat ons droomhuis met nieuwe keuken af is. Hoewel ik niet kan wachten totdat ik achter mijn kookeiland in een pan met risotto sta te roeren, ben ik ook dol op mijn huidige keuken. Hoe klein en vol ook. Er staan verse kruiden in potjes op mijn balkon, er staan verschillende soorten olie in mooie flessen voor het grijpen en mijn lievelingspannen staan bovenop in de uitpuilende kastjes.

De keuken moet vooral een plek zijn waar je je thuis voelt. Hoe krakkemikkig je fornuis ook is, hoe beperkt je ruimte of hoe weinig spullen je voor handen hebt; jij moet er kunnen koken. En dat lukt altijd. Aan mijn vele kampeervakanties heb ik de lekkerste recepten voor eenpansgerechten over gehouden. In mijn studentenhuis kookte ik op een verschrikkelijke oude elektrische kookplaat de ene na de andere maaltijd voor de vijftien leden van de feestcommissie van mijn studie.

En een paar weken terug maakte ik maaltijden voor zeven in een minikeuken in Kopenhagen waar één pan aanwezig was en een handjevol messen. Ik was voortdurend dingen van mijn enige pan naar een ovenschaal in de oven aan het plaatsen. Het duurde wat langer dan normaal, maar het deed er allemaal niet toe. Uiteindelijk hadden we een fantastische avond aan de kleine tafel in die piepkleine keuken.

Aan de slag in je keuken

Dus, stap die keuken in en ga aan de slag. Houd daarbij een aantal simpele regels in gedachten die ik ooit las in een van de kookboeken van de Italiaan GinoD'Acampo: Kook alleen als je in een goede stemming bent, zorg voor verse ingrediënten en een scherp mes, zet iedereen uit de keuken en schenk jezelf eerst een lekker glas wijn in.

Anne van Kessel (1986) runt samen met haar moeder Van Groene Huize catering vanuit haar eigen keuken. Begin 2015 wordt haar nieuwe keuken geplaatst die ze onlangs bij KeukenKampioen heeft gekocht

Terug
Sluiten