Tips voor een kleine keuken

Tips voor een kleine keuken

Een kleine compacte keuken vinden waarin je toch aan ruimte geen gebrek hebt, overzicht houdt en alle apparatuur kwijt kunt waarmee je graag wilt koken? Wanneer je een kleine keuken slim indeelt en wat handige trucs toepast, is het absoluut mogelijk. Lees deze tips die een kleine keuken tot een waar kookpaleis maken!

Kies voor een overzichtelijke indeling

De gebruiksvriendelijkheid van een kleine keuken staat of valt met een slimme indeling. Gebruik hoeken en hoge wanden optimaal, bijvoorbeeld door een carrousel toe te passen of een apothekerskast te kiezen. Daarnaast is het juist bij een kleine keuken extra verstandig om goed over routing na te denken. Want stel, je staat gezellig met z'n tweeën te koken, dan wil je elkaar niet in de weg lopen.

Door apparatuur, het gasfornuis en de koelkast op slimme plekken te plaatsen, beweeg je heel natuurlijk in de ruimte. Je zult ervaren dat klein heel fijn kan zijn! Vanzelfsprekend kun je voor de beste tips over het indelen van een kleine keuken terecht bij de adviseurs van Keuken Kampioen. Ze laten je zien hoe je met beperkte aanpassingen grote winst kan boeken!

Kies compacte apparatuur

Apparatuur eist aardig wat ruimte op in de keuken. Denk daarom goed na over de apparatuur die je echt niet wilt missen. Vind je een grote koelkast belangrijk? Of heb je toch liever een groter gasfornuis? Als je kiest voor een stoomoven, kun je zeker op gaspitten besparen. En een combimagnetron is handig als je wilt bakken en opwarmen ineen. Daarmee spaar je een oven uit. En wist je dat je ook kunt kiezen voor verschillende afmetingen vaatwasser? Kortom, er zijn manieren genoeg om ruimte te besparen in een kleine keuken. Laat je in een van onze showrooms goed informeren over de verschillende mogelijkheden en bekijk alle apparatuur met eigen ogen.

Gebruik optische illusies om ruimtelijkheid te creeren

Licht accentueert ruimtelijkheid. Een lichte keuken lijkt dus groter dan een donkere keuken. Gebruik ook lampen om het gevoel van de ruimte te beïnvloeden. Wanneer je kiest voor bovenkastjes, zorg je met lampen aan de onderzijde (die schijnen op het werkblad) voor een ruimtelijk karakter. Ook een wat lichter gekleurd werkblad, achterwand en vloertegels zorgen ervoor dat je keuken groter lijkt dan hij is. Een andere manier om een kleine keuken optisch groter te laten lijken, is door vloertegels diagonaal te leggen. Glazen deurtjes in de keuken hebben eveneens een ruimtelijk effect. De doorkijk maakt de keuken letterlijk groter. Vermijd wel te volle kasten. Dat heeft juist weer een tegengesteld effect.

Laat je kleine keuken overgaan in de woonkamer

Wanneer je bij het kopen van een nieuwe, kleine keuken meteen in hokjes denkt, verklein je letterlijk de ruimte. Bevind je keuken zich bij de woonkamer? Denk er dan eens over om de keuken meer bij de leefruimte te betrekken. Bijvoorbeeld door te werken met een barretje of een zithoek die de brug vormt tussen kook- en leefgedeelte. Zo maak je van twee ruimtes één en zal je zien dat er een gevoel van ruimtelijkheid ontstaat. Je gebruikt de keuken nu niet meer alleen om te koken, maar neemt hem op als onderdeel van de woonruimte. Meer plek om te leven dus!

Kies de juiste accessoires en decoratie

Misschien ben je gek op snuisterijen en kleine accessoires. Maar als je een kleinere keuken overzichtelijk wilt houden, is het toch verstandig om niet teveel decoratie aan te brengen. Rust bereik je door het clean en simpel te houden. Kies een paar kleuren (liefst lichte, rustige tonen) en pas daar je decoratie op aan. Werk met verticale lijnen, zoals smalle hoge vazen of potten. Ook als het gaat om gordijnen of andere raambekleding, kan je het het beste zo eenvoudig mogelijk houden. En heb je een prachtig raam met veel lichtinval, overweeg dan om er helemaal niets voor te hangen.

Tips voor een kleine keuken in vogelvlucht:

  • Kies een duidelijk kleurenpalet met tonen die op elkaar zijn afgestemd
  • Integreer functies en apparaten daar waar mogelijk
  • Kies hoogglans, reflectie leidt tot ruimtelijkheid
  • Betrek de keuken bij de woonkamer
  • Gebruik optische illusies om een kleine keuken groter te laten lijken
  • Ga voor verticale lijnen en eenvoud in kleur, details en materialen

Zelf aan de slag?

Ben je klaar om met al deze tips aan de slag te gaan en voor jouw kleine keuken de perfecte oplossing te vinden? Ga van start met onze eigen 3D-keukenontwerper, bestel ons gratis keukenmagazine of maak direct een afspraak in onze showroom.

Terug
Sluiten