Verlichting in de keuken

Verlichting in de keuken: functioneel en sfeervol

Goede verlichting is belangrijk in de keuken. Het is handig dat je goed kunt zien wat je aan het doen bent tijdens de kookvoorbereidingen en het koken. Je werkt immers vaak met scherp keukengerei en hete pannen in de keuken. Maar verlichting is zeker niet alleen functioneel. Met licht bepaal je voor een groot deel de sfeer in je keuken. Er zijn verschillende soorten verlichting en lampen. Keuken Kampioen vertelt je over deze soorten en geeft je handige tips.

Basis-, werk- en sfeerverlichting

Allereerst is het belangrijk dat de keuken in het algemeen goed verlicht is, zeker wanneer je geen of maar een klein raam in de ruimte hebt. Meestal zijn dat enkele inbouw- of opbouwspots die centraal in de ruimte geplaatst worden. Spots zorgen voor een goede basisverlichting. Daarnaast bestaat er werkverlichting, wat zeker in een keuken goed van pas komt. Dit is verlichting op de plek waar de kookvoorbereidingen plaatsvinden, bijvoorbeeld onder de bovenkastjes. Wanneer je de werkplek echt goed verlicht wilt hebben, kun je gaan voor een LED-strip onder het werkblad. Dat is niet alleen functioneel, maar het oogt ook bijzonder luxe. Tot slot maak je de keuken compleet met  sfeerverlichting om deze een warme en gezellige uitstraling te geven. Dat geldt zeker wanneer je een woonkeuken hebt waar het woon- en eetgedeelte naadloos in elkaar overlopen. Sfeerverlichting creëer je bijvoorbeeld door middel van stijlvolle wandlampen of een opvallende hoeklamp. Belangrijk hierbij is dat het licht warm van kleur is, wat zorgt voor een extra sfeervol effect.

Tips voor verlichting in de keuken

Functionele verlichting is extra belangrijk in de keuken. Wanneer je kiest voor spots, ga dan voor een verstelbare variant. Op deze manier kun je de verlichting altijd precies richten op de plek waar je aan het werk bent of het meeste licht wilt hebben. Bij de werkruimte en kookplaat is het verder raadzaam om voor verlichting te kiezen die eenvoudig te reinigen is. Kookdampen en vet kunnen de lampen namelijk snel vies maken. Kies daarom voor een afgesloten lamp, bijvoorbeeld met een glazen afdekking. Een andere tip is om de schakelaars van de verschillende lampen naast elkaar op de wand te plaatsen. Omdat er vaak verschillende lampen in de keuken hangen, is het handig om ze allemaal in één keer uit te kunnen zetten wanneer je bijvoorbeeld snel het huis uit moet.

Maak een afspraak in de winkel

Wil je meer weten over de mogelijkheden van verlichting in de keuken ? Onze deskundige adviseurs helpen je graag. Maak een afspraak in een vestiging bij jou in de buurt. Samen bespreken we jouw keukenwensen en voorzien we je vrijblijvend van een gedegen advies.

Terug
Sluiten