Waaruit bestaan de kosten van een keuken

Waaruit bestaan de kosten van een keuken?

Met de budgetplanner ben je er misschien al achter gekomen wat jouw nieuwe keuken ongeveer kost. Maar hoe zijn deze kosten opgebouwd? En in sommige gevallen nog belangrijker: wat kun je doen om hierop te besparen, zodat al je wensen binnen je budget passen?

Uitleg prijsopbouw

De prijs van je nieuwe keuken ontstaat door verschillende keuzes die je maakt. Zo spelen de volgende factoren mee in het bepalen van de prijs:

Keukenoppervlak
Wanneer je een grotere keuken wilt, dan ben je hier automatisch meer geld aan kwijt dan aan een kleiner model. Een grotere keuken brengt simpelweg hogere materiaalkosten, maar ook montagekosten met zich mee. Hiervoor betaal je een vaste strekkende meter prijs.

Keukenopstelling
Net als een groter oppervlak zorgen ook de hoeken in een keuken of bijvoorbeeld een kookeiland ervoor dat de kosten hoger uitvallen dan bij een eenvoudige rechte keukenopstelling.

Materialen
Ook de materiaalkeuze is een belangrijke factor voor de prijs. Zo zijn natuurlijke materialen doorgaans duurder dan het gebruik van kunststof, wat vandaag de dag een hele goede optie kan zijn vanwege zijn vele looks en duurzame karakter.

Keukenapparatuur
De keuze voor bepaalde apparatuur kan de prijs van je nieuwe keuken al snel flink doen oplopen. Stel je kiest voor extra luxe en als uitbreiding bijvoorbeeld een wijnklimaatkast, inbouw koffiemachine of een Quooker kraan, dan zorgt dit voor een hogere totaalprijs. Met een basisset van goede A-merk apparatuur kun je ook prima vooruit.

Werkblad
Het keukenblad is vaak de blikvanger van je keuken, maar ook een onderdeel dat de prijs enorm kan beïnvloeden. Niet alleen de grootte van het oppervlakte van het werkblad, ook het materiaal. Composiet en graniet brengen bijvoorbeeld meer kosten met zich mee dan een kunststof werkblad.

Afwerking
Als je de basis voor de keuken hebt bepaald, kun je deze natuurlijk nog helemaal naar wens afwerken met bijvoorbeeld een mooie achterwand, tegels of een afzuigkap wegwerken in een ombouw. Let er wel op dat al deze zaken extra kosten met zich mee brengen. Vergeet ook niet goed na te denken over de lichtpunten in je keuken wanneer je geen bovenkasten hebt of kiest voor kookveldafzuiging.

Bespaartips nieuwe keuken

Je bent niet de eerste bij wie zijn nieuwe keuken boven het budget uitkomt. We helpen je graag met 8 tips om te besparen.

1. Verkoop je oude keuken
In niet alle gevallen is dit mogelijk, maar wanneer je een oude keuken hebt die nog bruikbaar is voor iemand anders dan kun je deze vaak nog prima verkopen. Dit levert niet alleen iets op, maar scheelt ook afvoerkosten.

2. Apparatuur keuze
Hierboven gaven we al aan dat de apparatuur keuze bepalend is voor je totale keukenprijs. Bekijk dus meerdere apparatuur opties voor jouw nieuwe keuken. Ook is het goed om te overwegen of dat je het koffiezetapparaat ingebouwd wil hebben of voor een vrijstaand koffieapparaat kiest. Een vrijstaand apparaat is vaak betaalbaarder.

3. Kies voor (grote) kasten
Keukenkasten komen prijsgunstiger uit de bus dan lades. Wanneer je wilt besparen op je keuken, kijk dan ook eens naar de optie om lades te verruilen voor een kast met planken. Daarnaast pakt de keuze voor grotere kasten ten opzichte van kleinere kasten gunstig uit op je kostenoverzicht.

4. Ga voor een kunststof werkblad
Het excuus dat deze geen luxe uitstraling heeft kan je vandaag de dag echt niet meer gebruiken. Kunststof heb je in allerlei looks zoals beton, hout of marmer. Heb je toch liever een stenen werkblad? Deze zijn er ook in verschillende prijsklassen.

5. Een kookeiland zonder aansluitingen
Wil je graag een kookeiland, maar zie je op tegen de hogere kosten die dit met zich meebrengt? Kies er dan voor om het kookeiland enkel te gebruiken voor extra kast- en werkruimte en laat je kookplaat en spoelbak gewoon lekker aan de kant van de keuken waar deze leidingen al zitten.

6. Gebruik de bestaande opstelling
Vervang je je oude keuken door een nieuwe? Probeer dan zo veel mogelijk de oude opstelling aan te houden wat water en elektra betreft. Het verplaatsen van leidingen brengt namelijk ook weer extra kosten met zich mee.

7. Kies een showroomkeuken
Bij Keuken Kampioen is het tot slot nog mogelijk om voor een showroomkeuken te kiezen. Doordat onze keukencollectie regelmatig wordt vernieuwd, kunnen we deze keukens aanbieden voor een aantrekkelijke prijs. Aanpassingen zijn altijd mogelijk.

8. Vraag hulp aan een van onze adviseurs
Vind je het nog lastig om te bepalen welke keuzes er het beste bij jou passen en wat mogelijk is in het budget van jouw perfecte keuken? Plan dan een afspraak in met een van onze adviseurs die je vrijblijvend kunnen helpen bij het uitvinden van de mogelijkheden. Onze adviseurs hebben ongetwijfeld nog wat handige tips. Vaak blijkt er meer mogelijk dan je denkt!

Terug
Sluiten