zuinige vaatwassers

Kies bewust en ga voor een zuinige vaatwasser

Een zuinige vaatwasser is de ultieme uitkomst wanneer je wilt besparen op zowel water als energie én graag jouw steentje bijdraagt aan een beter milieu. De vaatwasser is een keukenapparaat dat veel huishoudens regelmatig gebruiken. Wanneer je de vaatwasser dagelijks of zelfs meerdere keren per dag gebruikt, doe je er goed aan te investeren in een zuinig model. Op de lange termijn bespaar je hiermee namelijk veel kosten. De kosten die je extra kwijt bent aan een zuinigere variant, verdien je op deze manier vanzelf terug. Benieuwd naar de mogelijkheden voor een zuinige vaatwasser? Lees dan verder en ontdek hoe je achterhaalt welk model het minste water en stroom verbruikt.  

Kijk naar het energielabel

Iedere vaatwasser is voorzien van een energielabel, dat staat voor de energie-efficiëntie. Met andere woorden, hoeveel water en stroom de vaatwasser nodig heeft voor een bepaald resultaat. Het energielabel varieert tegenwoordig van A+ tot A+++. Hierbij geldt vanzelfsprekend: hoe meer plussen, hoe zuiniger het apparaat. Een A+++ toestel is ongeveer 30% zuiniger dan een A+ toestel.

Op het energielabel kun je ook het waterverbruik in liters en het energieverbruik in kWh per jaar zien. Dit maakt het mogelijk om verschillende apparaten onderling nauwkeurig te vergelijken. Bovendien kun je met deze getallen een berekening maken van je energie- en waterrekening per jaar. Energiezuinige vaatwassers lijken bij de aankoop vaak iets duurder dan minder zuinige modellen, afhankelijk van het merk. Op de lange termijn zijn ze echter een stuk goedkoper, aangezien je water- en stroomrekening omlaag gaan.

Maak slim gebruik van het eco-programma

Tegenwoordig beschikken vaatwassers over allerlei programma’s, waaronder ook het eco-programma. Dit programma is een stuk zuiniger dan andere programma’s doordat het gebruikmaakt van een lagere temperatuur en soms ook minder water. Korte en intensieve programma’s verbruiken daarentegen extra veel en heet water, dus deze kun je beter vermijden wanneer je wilt besparen.

Het zuinige programma duurt wel langer dan andere programma’s, namelijk 2,5 tot wel 4 uur. Een tip is daarom om de vaatwasser ’s nachts aan te zetten, zodat je ’s ochtends direct weer schone vaat hebt. 

Kies een standaard vaatwasser met autoprogramma

Wanneer je een nieuwe vaatwasser wilt kopen, kies dan voor een standaard formaat van 60 cm breed met 12 tot 14 couverts. Deze standaard vaatwassers gaan over het algemeen het meest efficiënt om met water en energie. Belangrijk hierbij is wel dat de vaatwasser altijd zo vol mogelijk is alvorens je deze aanzet. Anderzijds zijn compacte mini-vaatwasser echte energieslurpers en daarom geen aanrader wanneer je voor een zuinige variant wilt gaan.

Op standaard vaatwassers zit vaak een automatisch programma. Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt deze vaatwasser automatisch voor de juiste instellingen met één druk op de knop. Dat doen de vaatwassers door middel van slimme sensoren. Deze meten de vuilgraad en hoeveelheid vaat, waarop de programmaduur, het waterverbruik en de watertemperatuur worden afgestemd. Zo verbruik je nooit meer water en energie dan nodig is, dus ook dit programma is een verstandige keuze.

Kom naar de winkel

Ben je op zoek naar een zuinige vaatwasser? Daar helpen we je graag bij. Kom langs in een van onze showrooms bij jou in de buurt. Onze deskundige adviseurs staan hier voor je klaar met een passend en persoonlijk advies. Zij vertellen je graag meer over de mogelijkheden en de diverse merken met energie- en waterbesparende vaatwassers.

Terug
Sluiten