De juiste hoogte voor jouw aanrechtblad

De juiste hoogte van het keukenblad is erg belangrijk wanneer je optimaal wilt genieten van je keuken. Wanneer het keukenblad namelijk te hoog is, zul je al snel je schouders op moeten trekken wat kan zorgen voor nek- en schouderklachten. Bij een te laag keukenblad sta je juist voorover gebukt. Ook dit kan leiden tot vervelende, lichamelijke klachten. Met een aantal handige tips bereken je eenvoudig de ideale hoogte van jouw keukenblad. Hierdoor wordt het bereiden van uitgebreide gerechten een stuk aangenamer! Benieuwd welke hoogte aanrechtblad jij nodig hebt? Lees dan snel verder en ontdek het bij Keuken Kampioen. 

Nederlanders zijn langer dan gemiddeld

We krijgen vaak de vraag: “Hoe hoog is een standaard aanrecht?”. De standaard hoogte van een aanrechtblad ligt rond de 92 cm. Deze hoogte is gebaseerd op de gemiddelde lengte van volwassenen. Echter is deze standaard hoogte van het keukenblad vaak te laag. Dit komt omdat Nederlanders over het algemeen langer zijn dan gemiddeld. Deze standaard hoogte van het keukenblad is geschikt voor mensen tussen de 170 en 180 cm. Wanneer je langer of kleiner bent dan gemiddeld, zul je dus jouw aanrecht hierop aan moeten passen. Door een aanrechtblad op de juiste hoogte kook je namelijk een stuk comfortabeler en heb je minder kans op lichamelijke klachten. Bekijk daarom altijd bij het aanschaffen van de keuken of de hoogte bij jouw lengte past.

Welke hoogte van het keukenblad past bij jouw lichaamslengte?

Ben je benieuwd welke hoogte keukenblad het beste bij jou past? De ideale keukenblad hoogte hangt af van jouw lichaamslengte. Ben je kleiner of langer dan gemiddeld (170-180 cm)? Dan zal dit natuurlijk van invloed zijn op de ideale hoogte van het aanrechtblad. De onderstaande maten geven een globale schatting van de ideale hoogte van het keukenblad.

  • Gemiddelde lichaamslengte. Bij een gemiddeld persoon komt de hoogte van het aanrechtblad op ongeveer 90-95 cm uit. 
     
  • Langer dan gemiddeld. Ben je langer dan gemiddeld? De hoogte van het keukenblad voor lange mensen ligt rond de 95-100 cm.
     
  • Kleiner dan gemiddeld. Wanneer je lichaamslengte onder de 170 cm is, zal een aanrechtblad hoogte van 85-90 cm het beste aansluiten. 

De ideale hoogte van een kookplaat ligt 10 cm lager dan het werkblad. Dit komt omdat de pannen ook een hoogte in beslag nemen. Zeker wanneer de kookplaat is uitgerust met pannendragers. Met dit ‘kleine’ ideale hoogteverschil wordt niet altijd rekening gehouden. Dit komt omdat een moderne en strakke uitstraling toch vaak de overhand heeft.

 

De ideale hoogte van het keukenblad berekenen

De ideale hoogte van het aanrecht inclusief blad kan eenvoudig berekend worden. Wanneer je je armen langs je lichaam in een hoek van 90 graden houdt, dienen deze 15 tot 25 cm boven het werkblad uit te komen. De ideale hoogte van het keukenblad is niet alleen afhankelijk van jouw lichaamslengte, maar ook van jouw eventuele huisgenoten. Bedenk wie er voornamelijk gebruik gaan maken van de keuken en stem hier de hoogte op af. Loop je vaak op hoge hakken? Dit kan zomaar een paar centimeter schelen in de ideale hoogte van het werkblad in de keuken. Ook dien je rekening te houden met de dikte van het aanrechtblad.

Laat je adviseren bij Keuken Kampioen

De adviseurs van Keuken Kampioen helpen je graag om het aanrechtblad precies af te stemmen op jouw wensen. Hierdoor wordt het bereiden van de heerlijkste gerechten namelijk een stuk aangenamer. Samen met een keukenadviseur berekenen we de juiste hoogte voor het keukenblad aan de hand van jouw lichaamslengte. Wil je jouw keuken alvast vanuit huis samenstellen? Gebruik dan de handige keuken ontwerp tool. Hiermee zet je binnen een paar stappen jouw droomkeuken op papier. Je voert alle afmetingen in en maakt snel en eenvoudig jouw 3D keuken. Uiteraard met het aanrechtblad op de juiste hoogte!