Keukenopstellingen

De keukenopstelling bepaalt voor een belangrijk deel de uitstraling en sfeer in je keuken. Bovendien is de keuken indeling een praktische overweging. Iedere opstelling heeft namelijk zijn unieke, praktische voordelen. Denk bijvoorbeeld aan veel werk- en opbergruimte, alles direct bij de hand of een korte afstand tussen koelkast, kookplaat en vaatwasser. Keuken Kampioen vertelt je over de verschillende keuken modellen en geeft je handige tips voor de indeling van jouw keuken.

Welke keukenopstellingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten keukenindelingen. De basis is vaak een rechte keuken, oftewel één recht keukenblok tegen de wand. Hierop zijn verschillende uitbreidingen, zoals een hoekkeuken, L-keuken, U-keuken, G-keuken of parallel keuken. Ook een keuken met bar of kookeiland behoort tot de mogelijkheden.

Meer weten over de verschillende keukenopstellingen en voorbeelden daarvan? Ontdek hier wat voor jou de ideale keukenopstelling is.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een keukenopstelling?

Bij het uitzoeken van jouw ideale keukenopstelling draait het allereerst om de beschikbare ruimte voor de keuken. Heb je een relatief kleine of smalle ruimte? Dan kan een rechte keuken altijd, maar ook een hoekkeuken, L-keuken of parallelkeuken behoort tot de mogelijkheden. Slimme oplossingen zoals een carrouselkast, ingebouwde apothekerskast of smalle keukenkastjes maken dit mogelijk. Wanneer je de ruimte hebt, kijk dan eens naar een kookeiland of een ruime G-keuken. Ga ook na wat jouw wensen zijn voor gebruiksgemak. Heb je graag alles bij de hand en wil je snel kunnen schakelen tussen alle keukenelementen? Dan is een U-keuken of hoekkeuken een goede optie. Onze adviseurs helpen je graag verder met nog meer keuken indeling tips.

Maak een afspraak in de keukenshowroom

Ben je op zoek naar de juiste opstelling voor jouw nieuwe keuken? Onze deskundige adviseurs helpen je graag met al jouw vragen en voorzien je van handige tips. Maak een afspraak in een showroom bij jou in de buurt. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek helpen onze keukenprofessionals jouw wensen te vertalen naar jouw ideale keukenopstelling.

Rechte keukens

De rechte keuken is een eenvoudige opstelling die bij uitstek geschikt is voor kleine en smalle ruimtes. Het keukenblok neemt namelijk weinig ruimte in beslag en biedt toch genoeg plek voor alle benodigde apparatuur.

Hoekkeukens

Hoekkeukens zijn veelzijdig en sfeervol. Doordat je zelf de lengte bepaalt van beide zijden, is deze keukenopstelling ook geschikt voor kleine ruimtes. In een hoekkeuken is alles binnen handbereik en wordt de ruimte optimaal benut, bijvoorbeeld met een carrouselkast in de hoek.

Keukens met bar

Een keuken met bar heeft een sfeervolle, open uitstraling. Dit zijn vaak woonkeukens waarin gekookt wordt, maar ook gegeten, gewerkt en geleefd. Daarnaast is de bar een praktische toevoeging aan je keuken die plaats biedt voor bijvoorbeeld je gasten.

Eilandkeukens

Een eilandkeuken straalt luxe en ruimtelijkheid uit. In deze keuken heb je veel werk- en opbergruimte. Bovendien zijn er verschillende mogelijkheden, zoals een kookeiland, spoeleiland en schiereiland. Ook kun je kiezen voor een bar of aangrenzende tafel om een sfeervolle plek te creëren.

Parallel keukens

Een parallel keuken bestaat uit twee rechte keukenelementen die recht tegenover elkaar staan. Dat kunnen twee keukenblokken zijn, zodat je veel werkruimte hebt. Ook kun je kiezen om aan één zijde een kastenwand met inbouwapparatuur te plaatsen voor meer opbergruimte.

U-keukens

Een U-keuken is een ruime, sfeervolle en praktische keukenopstelling met drie aaneengesloten zijdes. Je geniet van extra veel werk- en opbergruimte. Bovendien heb je alles direct bij de hand in een U-keuken. Maak er een echte leefkeuken van door het toevoegen van een bar of eettafel.

L-keukens

De L-keuken heeft dezelfde, praktische voordelen als een hoekkeuken. Bij een L-keuken is de ene zijde vaak iets korter dan de andere. Hierdoor past de keuken goed in smalle ruimtes. Door te kiezen voor een carrouselkast maak je bovendien optimaal gebruik van de ruimte in jouw keuken.

G-keukens

G-keukens zijn groot, praktisch en sfeervol. In deze keuken heb je extra veel werk- en opbergruimte. Er is één keukenelement dat vrij in de ruimte staat. Vaak zijn dat keukenkastjes met aan de andere kant een bar met krukken. Dankzij de ruime en gezellige opstelling is de G-keuken een echte woonkeuken.

open keukens

Een open keuken is voor de liefhebbers van ruimte en rust. Deze keuken bestaat uit één grote ruimte waarin de keuken en het woongedeelte samensmelten tot een stijlvol geheel. Het resultaat is een ruimtelijke en sfeervolle woonkeuken waar iedereen gezellig samenkomt.

T-keukens

De T-keuken is een sfeervolle en sociale keukenopstelling die volop mogelijkheden biedt. Zo kun je qua indeling en stijl vrijwel alle kanten op. De keuken in T-opstelling is daarom niet voor niets zo populair.

Schiereiland

Een schiereiland keuken heeft de luxe uitstraling van een eilandkeuken en kent daarbij vele praktische voordelen. Zo bespaar je met deze variant vaak veel ruimte en profiteer je van extra opbergruimte. Bovendien is de keuken met schiereiland op diverse manieren op te stellen, zodat deze in zowel kleine als grote ruimtes past.

Keukenblok

Een keukenblok is een rechte keukenopstelling die vaak bestaat uit enkele kastjes, laden, een spoelbak en keukenapparatuur. Een keukenblok is voordelig, ruimtebesparend en op talloze manieren uitvoerbaar. Dat maakt een keukenblok interessant ten opzichte van een grote inbouwkeuken. Wil je alleen een keukenblok met spoelbak of ook met apparatuur?