Keukenkasten

Keukenkasten; wat zijn de mogelijkheden?

Een keukenkast kan allerlei vormen aannemen: van de standaard onder- en bovenkasten tot extra hoge kasten en smalle apothekerskasten. De keukenkasten bepalen hoe praktisch jouw keuken is. In de eerste plaats is het van belang om voldoende opbergruimte te hebben voor pannen, serviesgoed en bestek. Daarnaast dienen de kastjes vaak als voorraadkast in de keuken. Het is daarom belangrijk om de hoeveelheid keukenkasten af te stemmen op al jouw keukengerei en de voorraad die je gebruikelijk in huis hebt. Andere factoren die van invloed zijn op de efficiëntie van jouw keukenkasten zijn het soort opbergsysteem, het sluitmechanisme en de hoeveelheid ruimte in de kast. Wil je meer weten over keukenkastjes, de mogelijkheden en de soorten die er zijn? Klik dan op onderstaande afbeelding en ontdek welke soorten keukenkasten in jouw keuken passen.

Keukenkastjes overzicht
+
Apothekerskast

Een apothekerskast in de keuken is smalle, langwerpige kast met meerdere plateaus. Hiermee haal je een…

+
Hoekkast

Een hoekkast komt bijna in iedere keuken voor. Hierbij kun je kiezen uit verschillende systemen

+
Bovenkast

Boven keukenkastjes zijn praktisch en efficiënt. Door een bovenkast of hangkast in de

+
Onderkast

De keuken onderkast is de meest klassieke variant die in bijna iedere keuken terug te vinden

+
Hoge keukenkast

De hoge keukenkast is ideaal wanneer je een kleine ruimte ter beschikking hebt

+
Losse keukenkast

Losse keukenkasten maken het mogelijk je keuken praktisch en efficiënt in te delen...

+
Keuken kastenwand

De keuken kastenwand is een stijlvolle oplossing voor meer opbergruimte in de keuken. Immers kun je in

Het kiezen van een keukenkast

Ben je op zoek naar keukenkasten voor in een nieuwe keuken of wil je jouw huidige keukenkastjes vervangen? Wellicht zoek je keukenkastjes zonder deur of juist alleen een front? Wat voor keukenkast je ook zoekt, er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden.

 1. Hoeveelheid opbergruimte
  Allereerst is dat de hoeveelheid en de grootte van de kastjes, oftewel de totale opbergruimte. Zo heeft een groot gezin vanzelfsprekend meer opbergruimte nodig dan een keuken in een één- of tweepersoonswoning. Indien je weinig ruimte beschikbaar hebt, kun je kiezen voor een inbouwkast in de keuken. Dat is een kast die volledig in de wand wordt gebouwd, zodat je meer plek in de keuken zelf overhoudt. Ga je de keukenkast indelen, dan zijn er ook allerlei slimme oplossingen om ruimte te besparen. Denk aan een ladeverdeler of uittrekbare plateaus.
 2. Uitvoering
  De volgende stap is de uitvoering van de kasten. Ga je voor een keukenkast of lade? Een keuken met alleen brede korflades heeft een strak uiterlijk en is daarom geschikt voor de moderne keukenstijl. Anderzijds zijn de traditionele onder- en bovenkasten juist weer vaker terug te vinden in klassieke en landelijke keukens. Een combinatie van kasten en lades is in alle keukenstijlen terug te zien.
 3. Sluitmechanisme
  Tot slot is het sluitmechanisme een belangrijk aspect bij het kiezen van een keukenkast. Zo kun je kiezen voor een greep of knop, maar ook voor een strakke greeplijst of zelfs het moderne push-to-open systeem. Een ander systeem dat we steeds vaker zien is de keukenkast met roldeur of schuifdeur. In één beweging laat je de deur verdwijnen, bijvoorbeeld achter een andere deur, en kun je heel eenvoudig de kast in- of uitruimen.  

Materialen, kleuren en grepen

Bij het kiezen van een keukenkast draait het niet alleen om het praktische aspect. Keukenkastjes nemen het grootste deel van jouw keuken in beslag en zijn daarom bepalend voor de uitstraling. Je hebt keuze uit talloze materialen, kleuren en grepen om de gewenste sfeer en keukenstijl te creëren. Er is bijvoorbeeld speciaal keukenkastjes folie, waardoor alle denkbare kleuren en prints mogelijk zijn. Bovendien zijn deze foliekastjes extra duurzaam en voordelig, oftewel een ideale keuze wanneer je op zoek bent naar goedkope keukenkasten. Met kleur en materiaal zet je de toon in de keuken. Zo zorgt een hoogglans witte keukenkast voor een strak en modern uiterlijk, terwijl warme, houten kastjes voor een knus en landelijk gevoel zorgen. 

Daarbij zijn handgrepen van de keukenkasten ook een belangrijk onderdeel van de algehele uitstraling. Klassieke knoppen of sierlijke grepen zien we vaak in klassieke, landelijke, houten, jaren 30 en boerenkeukens. Een minimalistische, slanke greep of een greeploze keukenkast past weer beter bij moderne, strakke keukenstijlen. Tot slot zijn keukenkast scharnieren vaak verdekt, wat zeker bij moderne keukens gewenst is. Er zijn echter ook keukenkastjes met scharnieren aan de buitenkant, wat een stoer en robuust effect heeft.

Grote keukenlades
Klein keukenkastje
Keukenkast onder de spoelbak
Kleine keukenlades
Bovenkastjes

Maten van een keukenkast

Wil je weten welke hoogte de keukenkast heeft, hoe diep een keukenkast is of hoe hoog een keukenkast boven het aanrecht moet hangen? Keukenkast afmetingen kunnen behoorlijk variëren en er is niet één standaard maat keukenkast. Wel zijn er meerdere gangbare keukenkast maten. Zo variëren afmetingen voor de breedte van een onder- en bovenkasten van 30 tot 60 cm. Een keukenkast van 30 cm breed is bijvoorbeeld geschikt voor kleinere ruimtes of wanneer je veel kleine kastjes wilt hebben om keukengerei georganiseerd op te bergen. Een keukenkast van 50 cm breed is het meest gangbaar.

Daarnaast kunnen lades tot wel 120 cm breed zijn. De standaard hoogte van een keukenkastje is meestal ongeveer 90 cm. In plaats van standaard maten is het ook mogelijk te kiezen voor keukenkasten op maat. Deze keukenkasten zijn op de millimeter nauwkeurig op maat te produceren, zodat deze perfect in jouw ruimte past. 

Soorten keukenkasten

Er zijn verschillende soorten keukenkasten. De meest voorkomende varianten zijn onderkasten, bovenkasten, hoge keukenkasten, losse keukenkasten en apothekerskasten. Keukens kunnen uit één type kast bestaan, bijvoorbeeld onderkasten, maar kunnen ook een combinatie zijn van meerdere soorten kasten. Hieronder lichten we alle varianten  voor je toe. 

Onderkasten

Onderkasten

De keuken onderkast is de meest klassieke variant die in bijna iedere keuken terug te vinden is. Het is een kast die onder het aanrechtblad is geplaatst. Meestal is een keuken onderkast 50 of 60 cm breed. Een modernere uitvoering is de keuken onderkast met laden, die tot 120 cm breed kan worden. Je kunt kiezen voor losse onderkasten voor de keuken of juist volledig ingebouwd. Daarvoor ben je bij Keuken Kampioen aan het juiste adres.

Bovenkasten

Bovenkasten

Boven keukenkastjes zijn praktisch en efficiënt. Door een bovenkast of hangkast in de keuken te plaatsen, gebruik je ruimte die anders onbenut zou blijven. Op die manier creëer je veel opbergruimte in een relatief kleine keuken. Een keuken met bovenkast of hangkast heeft vaak een knusse uitstraling en past daarom goed bij de klassieke en landelijke keukenstijl. Maar keukenkastjes boven het aanrechtblad kunnen ook heel goed in moderne en strakke keukens.

Apothekerskasten

Apothekerskasten

Een apothekerskast in de keuken is smalle, langwerpige kast met meerdere plateaus. Hiermee haal je een efficiënt opbergsysteem in huis dat weinig ruimte in beslag neemt. Ben je niet op zoek naar een nieuwe keuken, maar wil je wel een apothekerskast voor in de keuken kopen? Er zijn ook losse apothekerskasten voor in de keuken verkrijgbaar. Een apothekerskast kun je in de keuken los neerzetten naast het vaste keukenblok om meer eenheid te creëren. 

Hoge kasten

Hoge keukenkasten

De hoge keukenkast is ideaal wanneer je een kleine ruimte ter beschikking hebt en toch veel opbergruimte wil. Een wandkast of hoge kast in de keuken combineert in principe een onder- en bovenkast en benut ook nog de ruimte daartussen. Naast een rechte keukenkast die extra hoog is, kun je kiezen voor een hoge hoekkast in de keuken. Een hoge hoekkast is meestal 60 cm breed, maar ook deze kasten zijn volledig op maat te maken.

Losse keukenkasten

Losse keukenkasten

Losse keukenkasten maken het mogelijk je keuken praktisch en efficiënt in te delen. Ook wanneer je jouw huidige keuken wilt uitbreiden is een losse keukenkast ideaal. Het is een handige manier om meer werk- en opbergruimte te creëren. Losse keukenkasten zijn namelijk apart te bestellen en eenvoudig te installeren, zodat je er snel gebruik van kunt maken. Benieuwd naar de verschillende stijlen, uitvoeringen en formaten? Lees dan snel verder.

Hoekkasten

Hoekkasten

Heb je al een keuken staan maar kom je opbergruimte tekort? Of ben je op zoek naar voordelige keukenkasten om van jouw keuken een hoekkeuken te maken? Dan is een losse keukenkast misschien de ideale oplossing. Goedkope losse keukenkasten zijn een makkelijke en voordelige manier om meer opbergruimte te creëren. Losse keukenkastjes kopen is ook mogelijk bij Keuken Kampioen. Meer weten over losse keukenkastjes? Lees hier alles!

keuken kastenwand

Keuken kastenwand

De keuken kastenwand is een stijlvolle oplossing voor meer opbergruimte in de keuken. Immers kun je in de diverse hoge kasten behoorlijk veel keukengerei, serviesgoed en voorraad kwijt. Tevens is het een ideale manier om keukenapparatuur, zoals een combimagnetron of koelkast, netjes in te bouwen.

achterwand keuken

Achterwanden

Ben jij op zoek naar een achterwand voor je keuken? De mogelijkheden met spat- en achterwanden zijn eindeloos. Tegels, kunsstof, glas of gewoon een gestucte muur? Keuken Kampioen vertelt je over het kiezen van de juiste achterwand en de uiteenlopende mogelijkheden!

Plan een afspraak

Advies nodig voor je nieuwe keuken?

Wij helpen graag!

 • Afspraak in de showroom of bij je thuis
 • Persoonlijk en uitgebreid advies op maat
Ontwerp jouw keuken in 3D

Ontwerp jouw nieuwe keuken in 3D

Ontwerp heel eenvoudig jouw ideale keuken.

 • Ontwerp zelf
 • Kies jouw eigen indeling
 • Bewaar je ontwerp
Terug
Sluiten