Onderkasten

Onderkast keuken: een praktische sfeerbepaler

Een onderkast in de keuken is praktisch en sfeerbepalend. Bij onderkasten bevindt zich onder het aanrechtblad de keukenkast. Onderkasten bieden in de eerste plaats opbergruimte aan al je serviesgoed, pannen en keukengerei. Het is daarom van belang om te kiezen voor voldoende onderkasten en een praktische indeling om alles efficiënt en geordend op te bergen.

Daarnaast bepaalt het front van de keuken onderkast voor een belangrijk deel de stijl van jouw keuken. Immers zet je met de kleur en het materiaal direct de toon voor een bepaalde stijl. Wil je meer weten over onderkasten en de vele mogelijkheden? Lees hier dan verder. 

Het kiezen van een onderkast

Bij het kiezen van de juiste onderkast voor jouw keuken zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Bepaal allereerst wat voor type onderkast het moet worden. Zo kun je gaan voor een keuken onderkast met laden. Brede keukenlades hebben als voordeel dat je er veel in kwijt kunt. Daarnaast zorgen ze voor een strak en modern lijnenspel, wat perfect past in moderne keukens.

Ga je liever voor de klassieke look met elegante, gekaderde deurtjes? Kies dan voor een traditionele keukenkast met deur als onderkast. Naast de inbouw onderkasten kun je ook kiezen voor losse onderkasten in de keuken. Dat zijn aparte, complete keukenkastjes die je eenvoudig installeert en verplaatst.

Deze kastjes zijn ideaal wanneer je extra werk- en opbergruimte wilt creëren of juist als je een hele kleine ruimte hebt. Ook voor de bijkeuken of badkamer is een losse onderkast met spoelbak bijvoorbeeld ideaal. 

onderkast landelijk
onderkast draaideur hoek
Onderkast modern
onderkast grepen
onderkast industrieel

Materialen, kleuren en uitvoering

Wanneer je op zoek bent naar een passende onderkast voor jouw keuken, heb je keuze uit diverse kleuren, materialen, stijlen en uitvoeringen. Wanneer je een stijlvol en tijdloos uiterlijk wenst, kies dan een onderkast voor de keuken in het wit. Naar eigen voorkeur heb je dan nog keuze uit een hoogglans of matte afwerking.

Liever een warme en huiselijke sfeer? Bekijk dan eens de houten keukens. Naast de stijl van de onderkast zijn er allerlei uitvoeringen om uit te kiezen. Zoek je bijvoorbeeld een extra smalle onderkast, een onderkast met laden of een hoekonderkast voor in de keuken? Bij Keuken Kampioen ontdek je alle varianten keukenkastjes om het gewenste geheel te creëren.

Wil je de keukenkasten een moderne en luxe afwerking geven? Kies dan voor onderkast verlichting met led lampjes. Door te kiezen voor verlichting onder de keukenkast of juist onder het aanrechtblad accentueer je de vorm van de keuken nog eens extra. Daarnaast kun je gaan voor verlichting in de onderkasten, met als praktisch voordeel dat je de inhoud van de kasten goed kunt zien.

Ook qua prijs lopen onderkasten heel erg uiteen, zodat er voor ieder budget een passende keukenkast te vinden is. Materialen zoals kunststof of spaanplaat voor onderkasten in de keuken zijn relatief goedkoop. Door de vele bewerkingsmogelijkheden met kleur en structuur creëer je altijd de look die je wenst.

Maten van een onderkast

Wil je weten wat het juiste formaat is voor jouw onderkasten qua hoogte, breedte en diepte? Onderkast afmetingen kunnen behoorlijk variëren en er is niet één standaard maat onderkast. Er zijn wel enkele gangbare onderkast maten. Een voorbeeld is een keuken onderkast van 50 cm breed. Met vier of vijf van deze onderkasten heb je voldoende ruimte om al je keukengerei netjes op te bergen. Wil je net iets meer ruimte hebben voor grote keukenspullen, kies dan voor een keuken onderkast van 60 cm breed.

Wanneer je juist kleinere kastjes wenst om je keukenspullen efficiënt op te bergen, kun je gaan voor een onderkast in de keuken van 30 cm breed. Door meerdere, smalle onderkastjes te combineren creëer je een speels en klassiek uiterlijk. Naast de traditionele onderkasten met deur kun je ook gaan voor een variant met laden. Dit is al snel een keuken onderkast van 90 cm of 100 cm breed. Wanneer je de ruimte hebt, kun je zelfs voor een keuken onderkast van 120 cm gaan.

Lades zijn de ideale oplossing voor grotere voorwerpen, zoals pannen en keukenapparatuur. Bovendien heb je in één oogopslag goed overzicht van de inhoud van de lade. Naast de breedte zijn ook diepte en hoogte van belang. In veel gevallen is een keuken onderkast 40 cm of 50 cm diep. In sommige gevallen is dat 60 cm, waarbij vaak de breedte ook 60 cm is. Je hebt dan een onderkast in de keuken van 60 x 60 cm. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de diepte afhankelijk is van het werkblad. Wanneer jouw gewenste werkblad maar in één formaat leverbaar is, zal daar de diepte van de onderkast op aangepast moeten worden.

Tot slot is de hoogte van een onderkast vaak 90 cm. De hoogte is afhankelijk van je eigen lichaamslengte. Voor de een is 90 cm te hoog, terwijl dat voor de ander te laag is. Let hier daarom ook goed op bij de keuze voor een onderkast. Het is ook mogelijk om de afmetingen volledig op jouw voorkeuren af te stemmen. In dit geval kies je voor een keuken op maat, waarbij de keukenkasten op de millimeter nauwkeurig geproduceerd worden.

Maak een afspraak in de keukenshowroom

Wil je meer weten over de mogelijkheden van onderkasten? Maak een afspraak in een showroom bij jou in de buurt. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek brengen onze keukenspecialisten jouw wensen in kaart. Bovendien helpen onze deskundige adviseurs je graag persoonlijk met al jouw vragen, voorzien je van handige tips en denken mee in slimme oplossingen voor jouw keuken.

Plan een afspraak

Advies nodig voor je nieuwe keuken?

Wij helpen graag!

  • Afspraak in de showroom of bij je thuis
  • Persoonlijk en uitgebreid advies op maat
Ontwerp jouw keuken in 3D

Ontwerp jouw nieuwe keuken in 3D

Ontwerp heel eenvoudig jouw ideale keuken.

  • Ontwerp zelf
  • Kies jouw eigen indeling
  • Bewaar je ontwerp
Keukenkastjes overzicht
+
Apothekerskast

Een apothekerskast in de keuken is smalle, langwerpige kast met meerdere plateaus. Hiermee haal je een…

+
Hoekkast

Een hoekkast komt bijna in iedere keuken voor. Hierbij kun je kiezen uit verschillende systemen

+
Bovenkast

Boven keukenkastjes zijn praktisch en efficiënt. Door een bovenkast of hangkast in de

+
Onderkast

De keuken onderkast is de meest klassieke variant die in bijna iedere keuken terug te vinden

+
Hoge keukenkast

De hoge keukenkast is ideaal wanneer je een kleine ruimte ter beschikking hebt

+
Losse keukenkast

Losse keukenkasten maken het mogelijk je keuken praktisch en efficiënt in te delen...

  • Lees meer
+
Keuken kastenwand

De keuken kastenwand is een stijlvolle oplossing voor meer opbergruimte in de keuken. Immers kun je in

Terug
Sluiten