Bovenkasten

Bovenkast keuken: een veelzijdige keukenaanwinst

De bovenkast in de keuken is een slimme oplossing voor het winnen van veel extra opbergruimte. In dit geval hangt het keukenkastje boven het aanrecht. In plaats van de breedte, ga je de hoogte in en zo benut je de ruimte in jouw keuken optimaal. De keuken bovenkast is daarom ideaal voor een kleine keuken, om toch al je keukengerei netjes op te kunnen bergen. Wil je meer weten over de mogelijkheden op het gebied van kleur, materiaal, uitvoering en maten? Keuken Kampioen geeft je meer informatie. 

Wat is een keuken bovenkast?

Een keukenkast die dient als bovenkast hang je aan de muur boven het aanrechtblad. De ruimte boven het aanrecht blijft vaak onbenut, wat zonde is. Door te kiezen voor een bovenkast in de keuken creëer je veel extra opbergruimte. In vrijwel alle opstellingen kun je een bovenkast in de keuken ophangen. Immers hoeft het keukenblok alleen tegen een muur te staan, zoals bij rechte keukens en hoekkeukens.

Wanneer bovenkasten voor jouw keuken geschikt zijn, bepaal je welke stijl het moet worden. In de meeste gevallen stem je deze af op de keuken onderkast en overige keukenkasten. Je kunt er echter ook kiezen voor ander kleur- of materiaalgebruik voor een speels en uniek uiterlijk.

Een andere belangrijke keuze is die voor het open- en sluitsysteem. Deze is afhankelijk van het bovenkast scharnier. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een kast die naar boven opent of met een handig click-to-open systeem. Het scharnier van de bovenkast in de keuken is eventueel ook vervangbaar, wanneer deze niet meer naar behoren werkt of je een ander sluitsysteem wilt.

Landelijke bovenkast
Bovenkast combinatie
Greeploze bovenkast
Rode bovenkast
Glazen bovenkast

Bovenkast keuken: materiaal, model en uitvoering

Er zijn talloze uitvoeringen van bovenkasten. In de eerste plaats kun je gaan voor een variant met traditionele deurtjes. Daarnaast zien we ook steeds vaker een keuken bovenkast met schuifdeuren. In een handomdraai schuif je de kast open en dicht. Dat betekent geen openstaande deurtjes meer en snel een overzicht van de inhoud. Een andere, populaire uitvoering is de bovenkast met klep. Doordat de klep naar boven opent, zit deze nooit in de weg en pak je snel en eenvoudig de benodigde keukenspullen. Ben je op zoek naar een hoek bovenkast voor de keuken? Ook voor de keuken bovenkast in de hoek zijn allerlei slimme oplossingen, zoals een carrouselsysteem.

Maak de keukenkast nog functioneler door apparatuur in de kasten te verwerken. Kies bijvoorbeeld voor een magnetron in de bovenkast of een bovenkast met afzuigkap. Een geïntegreerde afzuigkap werk je netjes weg onder één van de bovenkasten voor een modern en strak uiterlijk. Naast deze uitvoeringen heb je ook veel keuze op het gebied van materiaal. Denk bijvoorbeeld aan een stijlvolle rvs bovenkast of een keuken bovenkast met glas. Een bovenkast met glas heeft een luxe uitstraling en zorgt ervoor dat je in één oogopslag de inhoud ziet. Door te kiezen voor helder glas en een gekaderd raamwerk creëer je de authentieke look van een bovenkast buffetkast of vitrine bovenkast.

Daarnaast kun je ook gaan voor een vlakke, mat glazen deur in moderne keukenstijlen. Wanneer je graag een strakke, minimalistische uitstraling wilt behouden, is het aan te raden om voor een ondiepe bovenkast te kiezen. De bovenkast oogt dan minder massaal, zodat je de rust in de keuken bewaart. 

Keuken bovenkasten in diverse kleuren

Bovenkasten zijn in alle denkbare kleuren en afwerkingen verkrijgbaar. Een populaire kleurkeuze is een bovenkast in de keuken in het wit, vaak met een strakke, greeploze afwerking. Een bovenkast in wit smelt als het ware samen met een witte muur, waardoor het geheel minder druk oogt. Een keuken bovenkast in wit is daarnaast ook zeker in andere stijlen uit te voeren, zoals klassiek met een gekaderde deur en knopgreep.

Natuurlijk kies je naast wit uit heel veel andere kleuren. Dat varieert van stijlvolle natuurtinten, zoals hout en beton, tot opvallende kleuren als bordeauxrood en okergeel. Daarnaast heb je keuze uit diverse afwerkingen en structuren. Kies bijvoorbeeld voor een bovenkast in de keuken met hoogglans afwerking, wanneer je een ruimtelijk effect wilt creëren. Of ga juist voor een matte finish voor een stijlvol en eigentijds uiterlijk. En wat dacht je van een natuurlijke houtlook met nerven of robuuste steenstructuur? Hiermee laat je de keuken tot leven komen.

Dankzij geavanceerde technologieën is het mogelijk om luxe hout- of steenlook keukenkastjes te maken met voordelige materialen, zoals kunststof en spaanplaat. Zo profiteer je van goedkope boven keukenkastjes én een luxe uitstraling.

Maten van de keuken bovenkast

De lengte, breedte en hoogte van bovenkastjes in de keuken kan behoorlijk variëren. Er zijn wel enkele gangbare maten voor de bovenkast. Zo is het voor een standaard bovenkast met deur aan te raden om te kiezen voor een afmeting tussen de 30 en 60 cm breed. Vaak is in de praktijk de bovenkast 50 cm breed.

Wanneer je kiest voor een moderne klepkast, kom je al snel uit op een keuken bovenkast van 90 cm. De extra brede bovenkast is ideaal om veel keukengerei in op te bergen. Verder is een bovenkast vaak iets minder diep dan de onderkast, zodat je niet snel je hoofd stoot aan de kast. Een gangbaar formaat hiervoor is een keuken bovenkast van 30 cm diep.

Je kunt ook gaan voor een extra ondiepe bovenkast wanneer je graag de minimalistische uitstraling in jouw keuken behoudt.  Naast de standaardmaten is het mogelijk om je bovenkast op maat te laten produceren bij Keuken Kampioen. Zo passen de bovenkasten gegarandeerd perfect in jouw beschikbare ruimte.

Maak een afspraak in de keukenshowroom

Wil je meer weten over de mogelijkheden van bovenkasten? Maak een afspraak in een showroom bij jou in de buurt. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek brengen onze keukenspecialisten jouw wensen in kaart. Bovendien helpen onze deskundige adviseurs je graag persoonlijk met al jouw vragen, voorzien je van handige tips en denken mee in slimme oplossingen voor jouw keuken. 

Plan een afspraak

Advies nodig voor je nieuwe keuken?

Wij helpen graag!

  • Afspraak in de showroom of bij je thuis
  • Persoonlijk en uitgebreid advies op maat
Ontwerp jouw keuken in 3D

Ontwerp jouw nieuwe keuken in 3D

Ontwerp heel eenvoudig jouw ideale keuken.

  • Ontwerp zelf
  • Kies jouw eigen indeling
  • Bewaar je ontwerp
Keukenkastjes overzicht
+
Apothekerskast

Een apothekerskast in de keuken is smalle, langwerpige kast met meerdere plateaus. Hiermee haal je een…

+
Hoekkast

Een hoekkast komt bijna in iedere keuken voor. Hierbij kun je kiezen uit verschillende systemen

+
Bovenkast

Boven keukenkastjes zijn praktisch en efficiënt. Door een bovenkast of hangkast in de

+
Onderkast

De keuken onderkast is de meest klassieke variant die in bijna iedere keuken terug te vinden

+
Hoge keukenkast

De hoge keukenkast is ideaal wanneer je een kleine ruimte ter beschikking hebt

+
Losse keukenkast

Losse keukenkasten maken het mogelijk je keuken praktisch en efficiënt in te delen...

  • Lees meer
+
Keuken kastenwand

De keuken kastenwand is een stijlvolle oplossing voor meer opbergruimte in de keuken. Immers kun je in

Terug
Sluiten