Parallel keukens

De parallel keuken is een veelzijdige en efficiënte keukenopstelling met vele voordelen. Bovendien is deze opstelling op diverse manieren in te delen en in alle denkbare keukenstijlen uitvoerbaar. Wil je meer weten over de parallel keuken? Lees hier meer over de voor- en nadelen, diverse opstellingen en stijlen en de kosten van een parallel keuken. Ook geeft Keuken Kampioen je handige tips over de indeling van deze keukenopstelling.

Sorry, er zijn geen resultaten gevonden.
kookeiland
Wat is een Parallel keuken?

Wat is een parallel keuken?

Een keuken heeft een parallel opstelling wanneer twee losse, rechte keukenelementen recht tegenover elkaar staan. Vaak is dat het geval in een gesloten keuken die los staat van het woon- en eetgedeelte. Ook betreft het meestal smalle ruimtes, omdat parallel keukens hier bij uitstek geschikt voor zijn. Immers hoeft er alleen voldoende ruimte te zijn tussen de keukenelementen om efficiënt te kunnen bewegen in de ruimte. Sterker nog, hoe groter de ruimte tussen de blokken, hoe meer afstand je aflegt en hoe minder efficiënt de keukenopstelling is. Dat maakt de parallelle keukenopstelling extra geschikt voor kleine en bovenal smalle ruimtes.

Verschillende opstellingen van parallel keukens

Eerder heb je kunnen lezen dat de opstelling van een keuken parallel is wanneer er twee keukenelementen recht tegenover elkaar staan. In de klassieke, parallelle keukenopstelling zijn dat twee ‘standaard’ keukenblokken met werkblad tegenover elkaar. Deze variant heeft zowel veel werk- als opbergruimte.

Wil je graag extra veel opbergruimte? Dan kun je ook overwegen om aan één zijde van de parallelle keuken een kastenwand te plaatsen. Deze wand is ook ideaal voor inbouwapparatuur, zoals een combi-oven, stoomoven of zelfs een inbouwkoffiemachine. Ook de koelkast is in de kastenwand te bouwen, zodat je aan de andere zijde extra ruimte overhoudt. Tot slot kun je één zijde zelfs verlengen met een bar, zodat je een gezellig plekje creëert om te eten of voor gasten om plaats te nemen. Kortom, parallel keukens zijn op diverse manieren naar wens in te delen.

Parallel keuken
Parallel keuken
Parallel keuken
Parallel keuken met kastenwand
Parallel keuken
Parallel keuken met bar

Wat zijn de voor- en nadelen?

Een parallelle keukenopstelling beschikt over voldoende opbergruimte in de vele lades, onderkasten en eventueel bovenkasten. Zo weet je zeker dat je al jouw serviesgoed, keukengerei, pannen en voorraad gemakkelijk kwijt kunt. Wanneer je kiest voor twee keukenblokken met werkblad geniet je ook nog eens van veel werkruimte. Een ander voordeel van parallel keukens is dat ze geschikt zijn voor zowel kleine als grote ruimtes. Echter mag de ruimte niet te klein zijn, aangezien er nog genoeg bewegingsvrijheid moet zijn in de keuken. Anderzijds mag de ruimte ook niet te groot zijn, omdat de keuken dan niet meer ergonomisch is. Wanneer je één zijde enkel gebruikt voor opbergruimte is een te grote ruimte geen probleem. Eventueel kun je de keuken dan zelfs onderbreken met een eettafel, zodat je een sfeervolle leefkeuken creëert.  Zo kun je alle kanten op met een keuken in parallel opstelling.

kookeiland met bar
kookeiland met bar
kleine eilandkeuken
betonnen eilandkeuken

Verschillende stijlen van parallel keukens

De parallel keuken is in alle mogelijke keukenstijlen uit te voeren. De vorm van deze keuken is al strak en simpel, daarom komt een moderne keukenstijl hier extra goed tot zijn recht. De greeploze fronten, basiskleuren zoals zwart en wit, moderne inbouwapparatuur en het minimalistische design geven de keuken een modern karakter.

Met unieke kleurcontrasten, opvallende vormen en bijzonder materiaalgebruik maak je er zomaar een design keuken van. Liever een klassieke of landelijke keukenstijl? Ook dan kun je met een keuken in parallel opstelling diverse kanten op. Denk aan een sierlijke kastenwand met kaderfronten en een klassieke greep aan één zijde, terwijl aan de andere zijde een robuust, vrijstaand fornuis de aandacht trekt.

Tips bij de keuze voor een parallel keuken

Ben jij jezelf aan het oriënteren op de diverse opstellingen en lijkt de parallel keuken je wel wat? Dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Het is allereerst belangrijk dat jouw beschikbare ruimte smal genoeg is, maar niet te smal. In de parallel keuken is afstand tussen de keukenelementen extra belangrijk. We adviseren om twee meter vrije ruimte te houden tussen de twee elementen. Op deze manier heb je voldoende bewegingsvrijheid in de keuken. Bovendien raken de kastdeuren elkaar niet wanneer je ze tegelijkertijd opent. Een andere tip is om de kookplaat en spoelbak aan dezelfde kant te plaatsen. De voorbereidingen voor het koken vinden vaak plaats in of rondom de spoelbak. Het is dan fijn als je snel kunt schakelen naar de kookplaat. Plaats je ook de koelkast aan deze zijde, dan heb je de werkdriehoek compleet. De keuken heeft dan een efficiënte en ergonomische indeling.  

 

De kosten van een parallel keuken

De prijs van een parallel keuken kan behoorlijk variëren, afhankelijk van grootte, apparatuur, materiaal en overige keukenwensen. Er is daarom niet vooraf een prijskaartje aan te hangen. Heb jij al bepaalde wensen voor jouw nieuwe keuken? Of weet je al ongeveer wat voor opstelling, materiaal, apparatuur en werkblad je in jouw keuken wil?

Dan kun je heel eenvoudig zelf berekenen wat jouw nieuwe keuken gaat kosten door gebruik te maken van onze budgetplanner. Na enkele stappen ontvang je een prijsindicatie voor jouw nieuwe keuken. Ben je op zoek naar een nieuwe keuken tegen een extra scherpe prijs? Overweeg dan een parallel keuken uit de showroom. Deze keukens zijn tot wel 70% goedkoper dan de adviesprijs. Bovendien kun je de bepaalde onderdelen van de keukens uit onze showroom nog aanpassen, indien gewenst. Zo scoor je tegen een bodemprijs alsnog de keuken die je zoekt.

Maak een afspraak in de keukenshowroom

Lijkt een parallel keuken je wel wat en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Maak een afspraak in een showroom bij jou in de buurt. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek brengen onze keukenspecialisten jouw wensen in kaart. Bovendien helpen onze deskundige adviseurs je graag persoonlijk met al jouw vragen, voorzien je van handige tips en denken mee in slimme oplossingen voor jouw keuken.

kookeiland
Bekijk onze keukencollectie uit eigen fabriek
Met keukens vanaf € 3.850