Leer hier alles over het belang van de werkdriehoek

Het indelen van je keuken; een kunst op zich.

Bij de aanschaf van zoiets belangrijks als een nieuwe keuken ga je niet over één nacht ijs. Naast de juiste sfeer en uitstraling is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je optimaal gemak en comfort uit je nieuwe aanwinst haalt. Je besteedt veel aandacht aan de hoogte van de magnetron en de vaatwasser en kiest voor de veiligheid van greeploze kasten en lades. Maar daar stopt het niet. Een juiste indeling van de keuken en de apparatuur voorkomt veel frustratie en onnodig gewandel en risico’s in je keuken.

Kies voor gemak en veiligheid
Een standaardindeling voor alle keukens bestaat er niet. Het is ook geen exacte wetenschap, maar bij de indeling van de keuken zijn een aantal zaken van belang.  Zo is, in een ergonomisch verantwoorde keuken, de afstand tussen de belangrijkste keukenapparaten leidend. Hoever is het lopen van je koelkast naar de kraan, van je koelkast naar het fornuis en van de kraan naar je fornuis? De werkdriehoek noemen we dat in vaktermen. Jarenlange ervaring in de praktijk heeft ons geleerd dat de lengte van de drie zijdes van die zogenaamde werkdriehoek samen ergens tussen de 6 en de 8 meter moet zijn. En het is het beste om de afstand tussen de spoelbak en het fornuis niet groter dan 2 meter te maken. Dit is het drukste traject in de keuken, maar ook het gevaarlijkste. Denk aan kokend water en hete pannen. Het is dus belangrijk om risico’s te beperken en dit zo kort mogelijk te houden. Als je besluit om zelf een 3D schets te gaan maken, raden we je aan om hier alvast rekening mee te houden. Dit voorkomt tegenvallers achteraf.

Een overzicht van de indelingen

Het mooie is dat de werkdriehoek geldt voor ieder soort keuken. Of dit nu een L-vormige keuken, een paralelle keuken of een keuken met kookeiland is, de afstanden moeten altijd binnen de gestelde marges vallen. Kijk hieronder naar de verschillende vormen van keukens en de mogelijke indeling. Natuurlijk heeft de specifieke situatie en het budget hier ook een bepaalde invloed op. Het verleggen van stroom-, water- en gasleidingen kan een kostbare ingreep zijn waardoor er wellicht concessies gedaan moeten worden. In overleg met onze adviseurs kom je altijd tot een praktische en veilige oplossing. Zij kunnen je perfect adviseren. Maak gewoon eens een vrijblijvende afspraak.

Rechte keuken

  • Elementen van de werkdriekhoek op één rechte lijn. 
  • Plaats de spoelbak centraal (wordt het meest gebruikt).
  • Bij een rechte opstelling kun je veel werkbladruimte creëren.
  • Opstelling die op vele wijzen ingevuld kan worden en in veel ruimtes een ideale oplossing is.
  • Ergonomisch zijn de mogelijkheden echter beperkt.

L-vormige keuken 

  • Eén van de meest voorkomende keukenopstellingen. 
  • De werkdriehoek is hier optimaal om te koken met zo weinig mogelijk verplaatsing. 
  • Kies voor hoekkasten of andere moderne systemen die de ruimte optimaal benutten en zo kostbaar ruimteverlies in hoeken voorkomen.

U-vormige keuken

  • Ideaal om minimale afstanden af te leggen.
  • Alles is binnen handbereik.
  • Voldoende werk- en bergruimte. 
  • Je moet wel over voldoende ruimte beschikken. 
  • De dubbele opstelling neemt al snel 120cm in beslag. 
  • Vraagt om ruimtes die minstens 250cm breed zijn.

Keuken met kookeiland 

  • Erg in trek bij open woningen. 
  • Visuele afbakening van de kookruimte door het eiland.
  • Gemakkelijker contact met anderen in woonruimte.
  • Leuke inkijk in de werkzaamheden in de keuken.
  • Vraagt om ruimte. 
  • Alternatief is een verplaatsbaar om half-open eiland.

Parallelle keuken

  • Geliefd bij professionele chef-koks vanwege de optimale circulatie. 
  • Je kan de keuken verlaten langs beide kanten.
  • Je kunt overal gemakkelijk bij
  • Geen verlies van ruimte in hoekjes.
  • Kookplaat en de spoelbak bij voorkeur in hetzelfde keukenblok plaatsen.

T-vormige keuken

  • Ideaal om minimale afstanden af te leggen.
  • Combinatie van opstellingen en creëert idee van eiland
  • Alles is binnen handbereik.
  • Voldoende werk- en bergruimte. 
  • Je moet wel over voldoende ruimte beschikken. 
  • De dubbele opstelling neemt al snel 120cm in beslag. 
  • Vraagt om ruimtes die minstens 3 meter breed zijn.

Andere handige tips om rekening mee te houden

Hieronder een aantal praktische afmetingen die je kunnen helpen bij het ontwerp van je nieuwe keuken. Als je nog meer wilt weten, maak dan een vrijblijvende afspraak met een Keuken Kampioen adviseur. Deze helpt je verder!

  • Afmetingen werkblad hoogte
    95 cm - Ideaal voor mensen van 170 tot 195 cm
    90 cm - Ideaal voor mensen kleiner dan 170 cm
     
  • Werkblad diepte
    Uit ergonomisch standpunt is 60 centimeter de ideale grijpdiepte. Om meer afzetruimte te hebben, kan je het werkblad wel dieper laten maken.
     
  • Werkblad dikte
    Van 1 tot 5 centimeter.
     
  • Afstand tussen hangkasten en werkblad
    45 à 60 cm gemeten vanaf het werkblad tot de onderkant van de hangkasten.
     
  • Afstand tussen afzuigkap en kookplaat
    Minimaal 65 cm bij een elektrisch vuur
    Minimaal 75 cm bij een gasvuur
     
  • Ideale diepte hangkasten en keukenkasten
    Hangkasten: 40 centimeter
    Keukenkasten: 60 centimeter
     
  • Hoogte van de spoelbakken
    95 cm - Ideaal voor mensen van 170 tot 200 cm
    85 cm - Ideaal voor mensen kleiner dan 170 cm 

 

 

  • Afmetingen onderkant spoelbak
    85 cm - Ideaal voor mensen van 170 tot 200 cm
    75 cm - Ideaal voor mensen kleiner dan 170 cm
     
  • Hoogte kookplaat
    85 cm - Ideaal voor mensen van 170 tot 200 cm
    75 cm - Ideaal voor mensen kleiner dan 170 cm
     
  • Vrije afstand achter keukenkasten met lades
    100 cm zonder mogelijkheid tot circulatie
    160 cm (min.) indien men nog achter de persoon langs wil
     
  • Vrije afstand achter keukenkasten met deuren
    70 cm zonder mogelijkheid tot circulatie
    130 cm (min.) indien men nog achter de persoon langs wil
     
  • Ideale afstand achter de kookplaat en de spoelbakken
    80 cm zonder circulatie
    140 cm (min.) indien men nog achter de persoon langs wil
     
  • Ideale hoogte van de oven
    Deze wordt bij voorkeur geplaatst ter hoogte van het werk- blad. Makkelijk om er schotels in te zetten of uit te halen zonder bukken. Je kunt ook zien wanneer eten klaar is.
     
  • Hoogte van de koelkast
    Te berekenen door het middelpunt van de koelkast te plaatsen ter hoogte van het werkblad voor ideale hoogte.

Meer weten over jouw ideale keukenindeling?


Onze adviseurs hebben allemaal jarenlange ervaring en meer dan duizenden keukens ontworpen. Zij helpen je graag met jouw keukenindeling!

  • Deskundig vrijblijvend advies op maat
  • 3D ontwerp van jouw ideale keuken