Alles over een houten keukenblad – Keuken Kampioen (copy 1)
houten keukenblad
houten keukenblad

Houten keukenblad

Een houten keukenblad zorgt voor een natuurlijke en warme uitstraling in jouw keuken. Dit zie je vaak terug in de landelijke keuken, maar de moderne keuken kan vaak ook wel wat warmte gebruiken. De combinatie van hout met kunststof en natuursteen is erg geschikt om de strakke uitstraling in de moderne keuken te onderbreken.

Ook als je op zoek bent naar een klassieke keuken of juist industriële keuken is een houten keukenblad een mooie toevoeging. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Soorten en stijlen houten keukenbladen

Bij een houten keukenblad heb je een ruime keuze tussen verschillende soorten hout en mogelijke afwerkingen. Als we kijken naar welke houtsoorten geschikt zijn voor in de keuken, dan zijn harde houtsoorten als eik, beuk, mahonie en teak de beste keus. Aan de hand van jouw persoonlijke smaak kun je vervolgens bepalen of je een lichte houtsoort wilt of juist een wat donkerdere kleur. Als laatste heeft de afwerking van het houten keukenblad ook nog invloed op de uitstraling. Wil je een luxe uitstraling, kies dan voor een gladde en glanzende uitstraling. Gaat je juist voor een wat robuuster uiterlijk, kies dan bijvoorbeeld voor een matte finish.

De kenmerken van een houten keukenblad

Hout is een natuurproduct en dat brengt voor- en nadelen met zich mee. We hebben de kenmerken voor je op een rij gezet:

  • Tijdloos. Hout is een ontzettend goed te combineren en tijdloos materiaal. Het houten aanrechtblad is daarom al jaren populair en gaat daarnaast ook jarenlang mee.
  • Unieke keuken. Elk houten keukenblad heeft zijn eigen structuur en is daarom uniek. Daarom zal je nooit hetzelfde aanrecht in een andere keuken tegenkomen.
  • Hout werkt. Door invloeden van vocht en warmte zal het hout gedurende het jaar werken. Het zal bijvoorbeeld kunnen rekken in de zomer en krimpen in de winter. Houten werkbladen bestaan uit verschillende lamellen die handmatig geselecteerd worden op kleur en structuur. Het werkblad wordt vervolgens gedroogd, gezaagd, geschaafd en gelijmd tot een prachtig geheel.

Schoonmaken en onderhoud

Een houten aanrechtblad heeft een warme en bijzondere uitstraling en dat wil je natuurlijk lang zo houden. Als het hout regelmatig met olie wordt behandeld zullen er minder snel vlekken ontstaan. Minstens twee keer per jaar behandelen is een goede richtlijn. Toch een vlek te zien? Hout kan worden opgeschuurd en opnieuw behandeld, zodat het er als nieuw uitziet. Gebruik net als bij alle keukenbladen geen agressieve schoonmaakmiddelen en zorg dat vocht niet op het houten keukenblad blijft liggen. Ook de luchtvochtigheid in jouw huis is belangrijk voor het onderhoud. Houdt hier een relatieve luchtvochtigheid van 50 tot 60 procent aan om krimpen en uitzetten zoveel mogelijk te voorkomen.

Meer weten over een houten keukenblad?

Met een houten keukenblad kun je alle kanten op en heb je de keuze uit verschillende keukenstijlen. Wil je meer inspiratie of informatie over de specifieke wensen van een houten keukenblad? Bestel dan ons gratis magazine. Hierin vind je de laatste keukentrends, tips en alles wat je wilt weten bij het kiezen van jouw nieuwe keuken.

Nieuwe collectie 2019 in het gratis keuken magazine!

  • Heel veel voorbeeldkeukens 
  • Tips & trucs keukenontwerp
  • Stuur mij een keukenmagazine
Terug
Sluiten