Koopnacht 10 mei | Extra veel voordeel >

Koopnacht 10 mei | Extra veel voordeel >

Keukenopstelling: kookeiland

Een kookeiland is de ultieme manier om van je keuken een sfeervolle woonkeuken te maken. Je creëert namelijk een centrale plek om te eten, koken, werken en vooral samen te zijn. Want terwijl je kookt aan het eiland blijf je gezellig in contact met familieleden of vrienden. Zij nemen bijvoorbeeld plaats aan het bargedeelte of de aangrenzende eettafel. Naast sfeer en gezelligheid, staat een keuken met kookeiland voor luxe en exclusiviteit. Wil je meer weten over het veelzijdige kookeiland? Keuken Kampioen vertelt je over de mogelijkheden van deze keukenopstelling.

  • Keukens op maat geleverd ?
  • Verkrijgbaar in elke opstelling ?
  • Professionele montage ?
  • Snel en simpel: direct thuis beginnen met een keuken ontwerpen
  • Kies jouw eigen stijl
  • Bewaar en print je ontwerp

Kenmerken van een keuken met kookeiland

Een kookeiland is het centrale middelpunt van een keuken. Eén groot keukenblok staat vrij in de ruimte van de keuken. Een keuken met kookeiland biedt volop werk- en opbergruimte. Je kunt namelijk aan vier zijden van het blok werken. Bovendien creëer je met brede lades of onderkasten veel opbergruimte. Een kookeiland bevat in de basis vaak een kookplaat, spoelbak, vaatwasser en (eiland)afzuigkap. Daarnaast kun je verschillende elementen toevoegen om het keukeneiland te personaliseren. Denk aan nisjes, stopcontacten in het kookeiland of een bartafel.

 

Kookeiland
kookeiland
Schiereiland
Schiereiland
Kookeiland met bar
Kookeiland met bar

Voor- en nadelen van een kookeiland

Met een kookeiland creëer je een echte woonkeuken. Het is een ontmoetingsplek waar je met familieleden, je partner of vrienden samenkomt om te koken, eten en genieten. Een kookeiland kun je ook eenvoudig betrekken bij het eet- of woongedeelte in huis. Op deze manier ontstaat een sfeervolle leefkeuken die luxe uitstraalt. Je hebt alles bij de hand en kunt de ruimte op talloze manieren indelen en stijlen.

Een keukeneiland vereist wel wat ruimte, doordat het keukenblok een relatief groot oppervlakte heeft. Een kookeiland is daarom niet altijd geschikt voor kleine ruimtes. Toch kun je met een klein kookeiland of een schiereiland al een heel eind komen. Zolang je één meter ruimte rondom het keukenblok behoudt, kun je comfortabel blijven bewegen in de keuken.

Afmetingen kookeiland

Een kookeiland kan behoorlijk variëren in grootte. Een klein kookeiland past vaak wel in een kleine ruimte. Om voldoende bewegingsruimte te bewaren is minimaal één meter ruimte rondom het eiland nodig. Een kookeiland is gemiddeld ongeveer 2 meter breed en 1 meter diep. De breedte van het kookeiland kan flink variëren, terwijl de diepte vaak standaard tussen de 90 cm en 110 cm ligt. Afhankelijk van jouw beschikbare ruimte bepaal je de afmetingen van het kookeiland. Houd hierbij rekening met de verhoudingen om te voorkomen dat de ruimte te druk of juist te ruim oogt. Bij een kleine ruimte kies je voor een klein kookeiland of schiereiland dat aan één zijde grenst tegen de wand. Heb je meer ruimte tot je beschikking? Kies dan gerust voor een groot kookeiland of extra keukenelementen, zoals een keukenblok of wandkasten met inbouwapparatuur.

Mogelijkheden met een kookeiland

Een kookeiland is op talloze manieren vorm te geven qua opstelling, stijl en apparatuur. In de basis is een keukeneiland een los, rechthoekig keukenblok met een kookplaat, afzuigkap en spoelbak. Voor de afzuigkap zijn er ook diverse, moderne opties: een traditionele eilandafzuigkap, plafondunit, een downdraft afzuigsysteem of kookveldafzuiging.

Wil je graag een keukenblok tegen de wand én een eiland? Denk dan eens aan een spoeleiland. In dit geval is alleen de spoelbak in het vrijstaande keukeneiland verwerkt. Indien je nog meer extra werk- en opbergruimte ruimte wilt creëren, is een werkeiland een goede optie. Wil je graag ook kunnen eten in de keuken? Kijk dan eens naar een kookeiland met tafel. De eettafel grenst aan het eiland zodat het als één geheel oogt. De warme maaltijd zet je bovendien in een mum van tijd op tafel. Naast een tafel, behoort een bar ook tot de mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld gesprekken voortzetten met familieleden of gasten terwijl je in de keuken staat.  

Kookeilanden in verschillende keukenstijlen

Een kookeiland is een veelzijdige opstelling die in veel keukenstijlen goed tot zijn recht komt. Een landelijke keuken met eiland is bijvoorbeeld een goede combinatie. Het eiland zorgt namelijk voor een open en gemoedelijke uitstraling. Dat sluit perfect aan bij het warme en sfeervolle karakter van een landelijke keuken. Ook moderne keukens en kookeilanden gaan uitstekend samen. Denk aan een greeploos eiland met een strak lijnenspel in hoogglans wit, aangevuld door een moderne wandkast met inbouwapparatuur. Een kookeiland is in iedere keukenstijl te verwerken.

Kosten keuken berekenen
Hoe kun je besparen op de keukenkosten?

Kosten kookeiland

De gemiddelde prijs van een keuken met kookeiland is afhankelijk van veel factoren. De prijs van een keukeneiland wordt namelijk bepaald door merk, apparatuur, materiaal, opstelling en grootte. Wil je graag een prijsindicatie van de kosten voor jouw nieuwe keuken? Maak dan gebruik van onze budgetplanner.

In een paar stappen krijg je dan een goed beeld van wat jouw keuken met kookeiland gaat kosten. Kijk ook eens naar onze showroomkeukens met eiland. Deze keukens met kookeiland zijn in de aanbieding en tot wel 70% goedkoper. Bovendien kunnen deze keukens erg snel geleverd worden!

Maak een afspraak in de keukenshowroom

Ben je op zoek naar een kookeiland voor in jouw keuken? Onze deskundige adviseurs helpen je graag met al jouw vragen en voorzien je van handige tips. Maak een afspraak in een showroom bij jou in de buurt. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek helpen onze keukenprofessionals jouw wensen te vertalen naar jouw ideale eilandkeuken